Deze haagbeuken hangen zo gevaarlijk scheef, dat ze direct moeten worden weggehaald.

PlusReportage

Op zoek naar de Amsterdamse bomen vol verborgen gebreken

Deze haagbeuken hangen zo gevaarlijk scheef, dat ze direct moeten worden weggehaald.Beeld Joris Van Gennip

Zieke bomen moeten om. Maar kappen raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Op inspectie in het Vondelpark: ‘Deze boom is compleet hol vanbinnen.’

Bij een ingang van het Vondelpark, ter hoogte van de P.C. Hooftstraat, staat een joekel van een es. Een argeloze voorbijganger zou zeggen: wat een prachtige boom, maar deze jongen staat op de kaplijst. De bovenkant, zegt de gemeentelijke bomeninspecteur Wim van Oirsouw, ziet er niet geweldig uit. “Er is weinig bladmassa, en kleine vruchtlichaampjes zorgen voor schimmelaantasting in de ondergrond.”

Kortom: het komt niet meer goed met deze boom.

De es is een van de 55 bomen in het Vondelpark die op de nominatie staan om te worden gekapt. Hij is ten dode opgeschreven, aldus van Oirsouw, die verantwoordelijk is voor de inspectie van de 300.000 bomen die worden beheerd door de gemeente. Maar het kappen van bomen ligt gevoelig bij veel Amsterdammers. En in heel Amsterdam staan 1796 bomen op de lijst om vanwege veiligheidheidsredenen te worden gekapt. Daarom zijn deze donderdagmiddag buurtbewoners, belangenorganisaties en pers uitgenodigd om te kijken hoe het er met de bomen voorstaat.

De uitnodiging heeft dertig bezoekers opgeleverd – wat te maken kan hebben met het tijdstip, midden overdag op een werkdag, en zeker ook met het weer. Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, vertellen de inspecteurs welke bomen dood zijn, of te ziek om te behouden.

De zieke es, laat Van Oirsouw zien, is een gevaar voor passanten. Hij staat zo dicht langs het pad dat een plotselinge val ernstige gevolgen kan hebben. De gemeente, legt hij uit, heeft een zorgplicht om riskante bomen te verwijderen. “De grootste prioriteit is dat er niet allemaal onveilige bomen in de stad staan.” Maar: voor elke boom wordt er een teruggeplant.

Niet te overzien

Bij een andere boom wordt gemeten hoe hol hij is en wat de diameter is van de stam. Zo kan worden bepaald hoeveel gezond hout van de boom over is. Een inspecteur illustreert hoe zo’n meting werkt: met een hamer slaat hij op een spijker die een geluidsgolf ontvangt. Die ontvangst wordt door via een bluetoothsignaal opgepikt en doorgestuurd naar de computer.

Op een poster van de omtrek van de boom is de uitkomst van de metingen te zien. Daaruit blijkt dat alleen aan de buitenkant van de boom nog levend houtweefsel zit. Hij is compleet hol vanbinnen. Oftewel: ook deze jongen moet gekapt.

Een boom kan er nog zo fantastisch bij staan, zegt Van Oirsouw, vanbinnen zijn de problemen soms niet te overzien. En dus trekt de stoet verder het park door, op naar de volgende boom vol verborgen gebreken.

Jungle

Even verderop staan drie risicobomen naast elkaar. De drie haagbeuken zullen zo snel mogelijk worden weggehaald. Een van de bomen hangt met zijn stam volledig scheef in de andere boom, waardoor de stabiliteit van alle drie in het geding komt.

Zonde, sputtert een vrouw in het publiek. “Overal mooie bomen en morgen zijn ze weg. Straks is er geen boom meer over. Dertig jaar geleden leek het Vondelpark wel een jungle ver­geleken met nu.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden