Plus

Op zoek naar betaalbare huizen voor het middensegment

Nederland moet snel zorgen voor meer betaalbare woningen voor middengroepen. Sleutelfiguren in de volkshuisvesting bespraken in Utrecht met de minister hoe dat zou moeten.

Minister Stef Blok (rechts) en presentatrice Anouschka Laheij in Citysense in Utrecht. Beeld Ton Damen
Minister Stef Blok (rechts) en presentatrice Anouschka Laheij in Citysense in Utrecht.Beeld Ton Damen

Decennialang zijn jonge gezinnen met subsidies aan woningen geholpen. Voor de minst bedeelden werden sociale huurwoningen gebouwd. Werkenden met een vaste baan kunnen met hulp van de hypotheekrenteaftrek een lening krijgen voor een koophuis. Voor middeninkomens, die in dure ongesubsidieerde huurhuizen wonen, moet nog snel iets gedaan worden.

Daarover was maandagmiddag een grote groep vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties, beleggers en huurders het eens. Zij waren bijeen voor de 'Middag voor het middensegment' in Citysense in Utrecht.

De problemen van huren van rond de duizend euro per maand die snel stijgen, spelen in de provincie nauwelijks. Maar in Utrecht, Amsterdam en grote delen van de Randstad des te meer.

Tevreden minister
"Ik heb met de nieuwe Woningwet van 2015 al het raamwerk getimmerd," zei minister Stef Blok (Wonen, VVD) maandagmiddag tevreden. Het is, vindt Blok, aan de branche zelf om te bedenken dat die middenhuurwoningen er komen."

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bediende hem met een rapport met vier voorstellen om de snel stijgende middenhuren aan te pakken. Behalve extra nieuwbouw stelt het Planbureau voor dat woningcorporaties hun huizen die in de vrije sector terechtkomen niet verkopen maar vasthouden en tegen meer bescheiden middenhuren (tot rond de 850 euro) verhuren.

Meer geld in de sector
Een derde voorstel is dat woningcorporaties al hun vrije sectorwoningen aan verantwoorde beleggers verkopen. Die krijgen middenhuurwoningen en dan hebben de corporaties zelf geld voor de nieuwbouwbouw.

Tenslotte stelt het Planbureau voor dat woningcorporaties woningen die zij niet als sociale huurwoning verhuren onderbrengen in een BV, die ook aandelen aan derden zoals pensioenfondsen uit kan geven. Zo komt er meer geld in de sector.

Flexibiliteit
Een van de onderzoekers van het PBL, Arnoud Vlak, vindt het niet meer dan logisch dat woningcorporaties hun voorraden huizen verhuren in zowel de sociale sector als het middensegment. "Woningcorporaties hebben een aantal jaar relatief luxe woningen gebouwd; ruime appartementen en eengezinswoningen. Die zijn geschikt als sociale huurwoning, maar ze zijn ook goed voor het duurdere segment. Tegenwoordig bouwen corporaties weer kleiner en goedkoper."

Corporaties moeten nog wel dit jaar wettelijk aangeven welke woningen in het sociale deel blijven en welke niet. Vlak: "Corporaties zouden moeten kiezen voor het vrije segment en dan die huizen als het nodig is weer als sociale huurwoning verhuren. Dat zorgt voor flexibiliteit."

Juist Amsterdam duur
Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporatie (AFWC), zei dat hij het wel slecht vindt dat het Planbureau niet aangeeft wat het onder middenhuur verstaat. In Amsterdam is dat 710.68 euro tot 970 euro. Het planbureau rekent echter met landelijke cijfers, waarbij het segment dure huur verwaarloosbaar is. De Vries: "Maar in Amsterdam zijn er juist veel woningen met een dure huur."

Verder signaleert De Vries een probleem voor de gemeente. Die vraagt hoge grondprijzen, waardoor verhuurders een hoge huur nodig hebben om rendabel te blijven. Echter, als de gemeente een lage grondprijs zou vragen, zullen commerciële partijen toch hoge huren berekenen. Op die manier worden sociale verhuurders door commerciële verhuurders de markt uit geconcurreerd, tenzij de gemeente het middensegment beschermt door randvoorwaarden op te leggen aan beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden