Plus

Op zoek naar aspirant-chauffeurs op het Osdorpplein

Het GVB is hard op zoek naar jongeren die als buschauffeur aan de slag willen. Het rijdende werkloket in Nieuw-West helpt vanaf woensdag mee met de zoektocht. 'We proberen jongeren een springplank te bieden.'

Jelle de Ru
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Op een koud Osdorpplein staat een bus die is ingericht als gemeentekantoor, met wifi en al. Het busje staat hier al zes maanden lang elke dinsdag van één tot vijf.

In de bus zitten de coaches van het werk- en participatieprogramma Startpunt. Het rijdende loket staat er speciaal voor mensen op zoek naar een baan. Er worden flyers uitgedeeld, vragen gesteld en bekeken hoe de gemeente mensen kan helpen.

Sinds vandaag flyert ook het GVB, om jongvolwassenen te motiveren voor een carrière als buschauffeur.

Landelijk is het voor de vervoersbedrijven lastig jongeren warm te maken voor een baan achter het stuur, maar hiermee hoopt het bedrijf extra jongeren te vinden die ze kunnen aanmelden voor de opleiding 'Leerling Buschauffeur'.

De wijk kennen
Die dienen zich deze dinsdagmiddag als vanzelf aan bij de bus. Zo ook de 21-jarige Anouar Amrani en Soraya Elboudaati, die enthousiast zijn om buschauffeur te worden.

Mustafa Bekar, recruiter van het GVB, is blij dat de medewerkers van Startpunt de wijk zo goed kennen. "Daar maken we dankbaar gebruik van om onze vacatures te vullen. Momenteel gaan er veel buschauffeurs met pensioen."

"Bij het GVB hebben we veel te maken met vergrijzing. Met jongvolwassenen kunnen wij dit probleem structureel oplossen. Met deze actie in samenwerking met Startpunt hopen we jongeren te benaderen die er nog nooit over hebben nagedacht om als buschauffeur te werken."

Met de bus naar bewoners
Op het plein lijkt iedereen Mohamed Bourik, jongerencoach voor de gemeente, te kennen. Hij wordt steeds gebeld of onderbroken voor een praatje. "Dit zie je alleen in ons stadsdeel, bewoners weten bij ons de weg naar de gemeente vaak niet te vinden. Wij laten ons gezicht zien en komen met de bus letterlijk naar de bewoners toe."

"Met de bus kunnen wij heel laagdrempelig mensen weer op weg helpen," zegt Bourik. "We staan hier voornamelijk voor banen en stages, bij veel grote bedrijven, zoals nu het GVB, maar we kunnen ook helpen met schuldhulpverlening en coaching. Het is bijna sociaal-juridische dienstverlening op locatie."

De recruiters van het GVB mogen wat hem betreft zolang meerijden als ze willen. Het GVB begint nu met het zoeken van jongeren die als buschauffeurs aan de slag willen, maar het is ook mogelijk dat het bedrijf in de toekomst op deze manier tram- en metrobestuurders gaat werven.

Hangjongeren
Als pilot werd de bus van Startpunt weleens tussen zes en acht in de avond de wijk in gereden om hangjongeren te benaderen.

"Wij proberen jongeren, die soms op het randje van de verkeerde keuzes staan, een springplank te bieden. Soms gaat dat weleens mis, maar zelfs voor de jongens die niet komen opdagen, laten wij de deur op een kiertje. We doen dit door het hele stadsdeel. Je ziet de jongens en meiden echt veranderen nadat ze bij ons zijn geweest."

Mustafa Bekar van het GVB: "We hopen te laten zien dat je bij ons bedrijf een carrière kunt opbouwen. Met deze actie komen we nu in contact met jongeren die we normaal gesproken nooit zouden bereiken."

'Een vaste baan is fijn'

Anouar Amrani (21)

"Ik zie mijzelf wel mensen veilig van A naar B brengen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in grote voertuigen. Ik wilde parttime naast mijn mbo-opleiding als conducteur in de tram, maar toen vond ik dit. De zekerheid van een vaste baan is fijn. Mijn vrienden zeggen dat ik mijn hart moet volgen, er zijn binnen het GVB veel doorgroeimogelijkheden."

'Mijn broer rijdt ook op de bus'

Soraya Elboudaati (21)

"Mijn broer is ook buschauffeur, door hem ben ik zo enthousiast. Mijn vrienden maken er soms grapjes over. 'Je bent zo klein en dan achter het stuur.' Maar ik weet zeker dat ik het kan en dit is wat ik wil, ik kan goed rijden. Ik ben al eens alleen naar Marokko gereden. Ik zit al drie jaar te wachten tot ik eindelijk met de opleiding mag beginnen. Je moet per se 21 zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden