Op Zeeburgereiland kun je scheuren in een zeilkarretje

Bij funsportpark Kaap Oost op het Zeeburgereiland kun je landzeilen zonder het strand op te hoeven zoeken. Zondag opent de nieuwe locatie.

Na tien minuten instructie en hier en daar wat individuele hulp, kan vrijwel iedereen zich redden in het karretje. Beeld Dingena Mol
Na tien minuten instructie en hier en daar wat individuele hulp, kan vrijwel iedereen zich redden in het karretje.Beeld Dingena Mol

In 2013 wonnen Rutger Eltink (38), Guido van Rijn (47) en Frans van Mourik (43) een prijsvraag van de gemeente. Ondernemers konden een idee pitchen voor de tijdelijke invulling van een braakliggend stuk grond op Zeeburgereiland. De mannen, die elkaar ook kennen uit de zeilwereld, leverden een plan in voor funsportpark 'Wind 'n Wheels' en wonnen de wedstrijd.

De eerste metropool waar je binnen de stad kon landzeilen, ook wel bekend als blokarten, was geboren. Voor tien jaar zouden ze op locatie mogen blijven. Nu heeft de gemeente bouwplannen en is het landzeilpark in overleg verhuisd naar een andere, misschien nog wel fijnere locatie op Zeeburgereiland. Ook bijbehorende strandtent Bij Storm is mee verkast. Zondag is de officiële opening.

"Je kunt in een zeilkar vier tot vijf keer zo hard rijden als dat de wind waait. Dat is eigenlijk de lol eraan. Met heel weinig wind ga je al best hard," legt Eltink uit. Toch is de activiteit volgens hem niet gevaarlijk. "Hier hebben we op alle karretjes een systeem gebouwd. Als je te hard gaat, laat het zeil automatisch los. Daarmee voorkomen we dat mensen omslaan."

Gevaarlijk spelletje
Zelf beoefent Eltink de sport al een tijdje en rijdt hij ook wedstrijden. "Als je snelheden rond de 100 kilometer per uur haalt, wordt het wel een gevaarlijk spelletje. Soms ga je weleens 120. Als je elkaar dan op een strand tegemoet rijdt, moet je wel oppassen."

In Nederland is landzeilen nog geen grote sport. Dat is ook een van de redenen waarom de drie mannen het park zijn begonnen. "In België en Frankrijk zijn er landzeilverenigingen zo groot als voetbalclubs in Nederland. Elk dorpje heeft haast een vereniging. Daar gaan ze op zaterdag met de hele familie landzeilen."

Motorcrossbaan
De basis van landzeilen is volgens Eltink snel te leren. Na tien minuten instructie en hier en daar wat individuele hulp, kan vrijwel iedereen zich redden in het karretje.

En wat nu als er geen wind staat? Dan kunnen bezoekers altijd nog terecht bij de elektrische motorcrossbaan op het terrein. "We zijn op zoek gegaan naar een activiteit die minstens zo spannend als het zeilen is, maar die niet veel geluid maakt of het milieu vervuilt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden