Plus

Op weg naar een beter leven met Mr. Oprah in de Arena

De Amerikaanse levenscoach Stedman Graham begeleidt mensen met zware schulden in Zuidoost. Via Skype, met af en toe een paar woorden van echtgenote Oprah Winfrey. Maandag was Graham voor de laatste sessie in de Arena.

Stedman Graham: Als je niets hebt, kun je ook niets geven.Beeld Jean-Pierre Jans

Lekker eten en drinken, mooie plaatsen in de Arena, een goodiebag met een glossy en op het podium een motivational speaker uit de eredivisie van motivational speakers: armoede, schulden en sociaal isolement zijn even ver te zoeken tijdens de feestelijke afsluiting van het project Pop up your life met op de tribune enkele honderden cliënten van MaDi, de schuldhulpverlening in Amsterdam-Zuidoost.

Even, want uit de verhalen van de geïnterviewde mensen op het podium komt een verstikkend beeld naar voren over een eerder leven in zware armoede. Onbetaalde rekeningen die zich opstapelen, dreigementen van deurwaarders, huisuitzettingen en de permanent aanwezige paniek over hoe het verder moet. Een vrouw vertelt: "Ik belde MaDi op: jullie moeten me nu helpen of ik spring vanmiddag voor de trein."

Maar dat was toen en dit is nu. Vandaag worden tien stralende cliënten van de schuldhulpverlening in het zonnetje gezet. De tien namen het afgelopen jaar deel aan een bijzonder project, waarbij niet meer de kortste weg naar aflossing van de schulden werd uitgestippeld, maar naar mogelijkheden werd gezocht om een beter leven op te bouwen, met een gezonde bankrekening als bijvangst.

Keukentafel
Geen eenvoudige opdracht, en daarom werd contact gezocht met de grote vriendelijke reus die nu op het podium staat: Stedman Graham, de Amerikaanse levenscoach die over de hele wereld reist om overal - op z'n Amerikaans - volgers te veranderen in leiders. Graham nam de tien 'sterren' uit Zuidoost onder zijn hoede, en verzorgde elke maand een sessie. Soms in levenden lijve, meestal via Skype.

Dat eerste was mooi natuurlijk, maar dat tweede nog mooier omdat de cursisten in Zuidoost dan soms nog een glimp konden opvangen van echtgenote Oprah Winfrey die langs de keukentafel liep en het niet kon laten zich even met het gesprek te bemoeien. In de Arena wordt een opname getoond van zo'n Skypesessie waarbij de deelnemers in Zuidoost bijna het bewustzijn verliezen als Oprah zich meldt.

Knuffelen
Graham heeft de buitenaardse populariteit van zijn echtgenote een plek gegeven in zijn werk: hij vertelt hoe ingewikkeld het is om altijd maar de man van Oprah te zijn, maar dat hij ervan heeft geleerd hoe belangrijk het is een eigen identiteit te koesteren. De getuigenis weerhoudt enkele vrouwen uit de zaal er overigens niet van om tijdens de pauze op het podium te vragen of zij met de man van Oprah op de foto mogen.

De eigen identiteit staat centraal in de aanpak van Graham, die zoals in het vak gebruikelijk de ene na de andere tegeltjeswijsheid oplepelt. In de trant van: als je niets hebt, kun je ook niets geven. En: het zijn de kleine stappen die je naar de top van de berg brengen. Maar het zijn ook woorden die binnenkomen, zo blijkt uit de enthousiaste reacties op de tribune en de tranen van ontroering op het podium.

Stedman Graham met zijn vrouw Oprah Winfrey.Beeld epa

Betrokkenheid
Interessant zijn de opmerkingen van Graham over het opbouwen van een gemeenschap. Op vragen over de armoede in Zuidoost vertelt hij over een onderzoek naar lokale economie in Amerikaanse steden. In buurten met goede voorzieningen en veel bedrijvigheid wordt een dollar zeven keer uitgegeven voor hij uit de wijk verdwijnt, in schrale buurten maar één keer. Dat, zegt hij, heeft ook met betrokkenheid van mensen bij hun wijk te maken.

Dat weerspiegelt de ambities van de leiding van MaDi, die met het project een nieuwe, experimentele weg zijn ingeslagen. Niet blijven hangen in slachtofferschap, maar investeren in de mogelijkheden van mensen als beste wapen tegen armoede. En: mensen aanmoedigen elkaar te helpen en te ondersteunen. Om een beginnetje te maken werd er gisteren in de Arena heel veel geknuffeld en omhelsd. "Your heart is smart," bakt Graham nog een tegeltje. "Love is a powerful weapon."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden