Op wat de één moreel verwerpelijk vindt, bedrijft de ander politiek

Femke Halsema oordeelde dat de bestuurders van de scholenkoepel Amarantis zich 'onwenselijk' hebben gedragen, 'maar niet strafbaar.'
Onwenselijk... dat is niet eens paardenvlees waar je rundvlees verwachtte, maar meer een hap zinloze lucht. Hoe schandelijk kan iets zijn als je je aan de wet houdt?

'Onwenselijk gedrag' is een moreel oordeel. Zowel (de oud-politica) Halsema als ondergetekende als columnist heeft dagelijks te maken met mensen die ons gedrag 'onwenselijk' vinden. En we leggen beiden zulke oordelen naast ons neer. Althans, ik heb Halsema nooit in de Tweede Kamer horen beweren: 'U hebt gelijk, mijnheer Wilders, ik heb mij moreel verwerpelijk gedragen. Daar stop ik mee.'

Op wat de één moreel verwerpelijk vindt, bedrijft de ander politiek.
Het kan best zo zijn dat Halsema met haar Amarantis-onderzoek concludeert dat nieuwe wetten wenselijk zijn, maar mag je dan de slechte bestuurders van Amarantis een moreel verwijt maken? Ja, dat mag, maar het is volkomen zinloos. Zelfs als Halsema zou vinden dat er nieuwe wetten gemaakt moeten worden, moeten die nog door de twee Kamers geloodst worden. Dat is tegenwoordig nog een heel gedoe. Intussen mag iedereen nog twee leaseauto's declareren.

Minister Bussemaker overweegt nu binnenkort 'een eed' in te stellen voor bestuurders in het onderwijs. Tja, wat laat je die bestuurders dan zweren? Volgens mij dat ze zich aan de wet moeten houden!

Maar dat deden deze bestuurders al. Wat moet je ze anders laten zweren?

'Ik zweer dat ik moreel juist zal handelen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig.' De bestuurders menen, hoe schijnheilig misschien ook, dat ze met hulp van God moreel juist hebben gehandeld. De rechter zal ze daarin gelijk geven.

Ik geloof onmiddellijk dat de bestuurders het onderwijs misbruikten en dat ze de grenzen van de wet hebben opgezocht. Maar daar rustte geen verbod op. Het hebben van een rechtsstaat betekent dat je moreel onverantwoordelijk mag handelen tot de wet zegt: tot hier. Ik mag schurkerige columns schrijven, Halsema mag reclame maken voor een in mijn ogen verderfelijke politiek. Over wat onze gezamelijke ethiek is, debatteren we en daar komen onze wetten uit.

Volgens mij heeft Femke Halsema nu niets anders gedaan dat in opdracht van de overheid een heel lange J'accuse-column schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden