PlusAchtergrond

Op vakantie in tijden van corona: gewoon gaan, uitstellen of annuleren?

Wel of niet met vakantie? De reisbranche voelt de gevolgen van de coronacrisis. De boekingen van voorjaars- en zomervakanties lopen sinds vorige week flink terug en reisorganisaties krijgen steeds meer verzoeken om te annuleren of om te boeken. ‘Er is een soort collectieve paniek.’

Beeld ANP

Blijf reizen, is het advies van de Nederlandse reisbranche, die zich gesteund voelt door het uitblijven van negatieve reisadviezen voor populaire vakantiebestemmingen. Lastig dus dat het jaarlijkse feestje van de reiswereld, megabeurs ITB in Berlijn die woensdag zou beginnen, halsoverkop door de organisatoren is afgelast vanwege coronazorgen.

“Totaal het verkeerde signaal naar de consument,” zegt directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR. “Wij, overheden en gezondheidsautoriteiten zeggen allemaal dat je gewoon op pad kunt gaan en vervolgens gaan we zelf niet. Wat was er mooier geweest dan daar met z’n allen aan de consument te laten zien dat je gewoon kunt blijven reizen?”

Hoe de coronacrisis zich de komende weken ook ontwikkelt, met de meivakantie in aantocht en de zomervakantie aan de horizon ontkomt de reiswereld niet aan de gevolgen. “Sinds vorige week merken we dat het aantal boekingen terugloopt,” zegt Oostdam. “Sinds Noord-Italië is getroffen en de quarantaine van het hotel in Tenerife zijn consumenten steeds terughoudender.” Ook berichten dat bedrijven hun zakenreizen massaal afblazen, helpen niet mee.

Sentiment

“Nu corona overal is, wordt de vraag wat mensen gaan doen,” zegt topman Steven van der Heijden van Corendon. “Helemaal niet op vakantie, of stellen ze uit? We zien dat het aantal boekingen minder wordt; naar bestemmingen met behoorlijke corona-uitbraken duidelijk minder. Italië is niet het meest populaire land, de Canarische Eilanden evenmin. Daar liggen de boekingen 70 procent lager. Voor de rest wordt nog geboekt, maar wel 10 tot 20 procent minder. We boeken nog steeds meer dan duizend man per dag.”

Hij vindt het consumentensentiment moeilijk in te schatten. “Nu er in Nederland ook besmettingen zijn, willen mensen misschien juist naar plekken waar het minder is. Er zijn nog alternatieven genoeg als mensen echt niet naar een bepaald gebied willen. Daar moeten wij dan wel op inspelen, door er voldoende capaciteit naartoe te verschuiven. Dat zijn we inmiddels wel gewend.”

Uitstellen

Vakantievlieger Transavia maakte dinsdag bekend 10 procent van zijn vluchten naar de Italiaanse bestemmingen Bari, Bologna, Pisa en Napels te schrappen. “Hoewel er alleen een negatief reisadvies geldt voor specifieke gebieden in Noord-Italië,” zegt een woordvoerder, “merken wij dat passagiers het boeken van tickets naar een aantal bestemmingen op dit moment uitstellen.”

Dat vakantiegangers ongerust worden, blijkt ook uit de toename van het aantal verzoeken om reizen om te boeken of zelfs helemaal te annuleren. “We begrijpen dat mensen door de enorme hoeveelheid aandacht voor corona ongerust zijn,” zegt een woordvoerder van marktleider TUI. “Overal hoor je erover. Maar mensen kunnen gewoon reizen.”

TUI zet geen streep door gemaakte boekingen: “Een gevoel van onveiligheid is geen reden om te annuleren. Als een gebied rood is, brengen wij er niemand heen. Wij hebben tot eind april rondreizen naar China geannuleerd, maar naar de rest van Italië is daar geen reden toe, laat staan andere gebieden.”

Nu het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert vakantiereizen naar Noord-Italië te vermijden, kunnen TUI-klanten boekingen voor dat gebied kosteloos annuleren, als het vertrek tussen nu en zondag is. Over latere reizen en maatregelen voor klanten die al in het gebied zijn, wordt nog overlegd. Reis­bedrijf Sunweb, waar Corendon onderdeel van is, laat de keuze voor terugkeer aan de vakantiegangers.

Lastminuteboekingen

Omboeken van de trip voor zomer- of herfst­vakantie is altijd mogelijk, aldus de TUI-woordvoerder. “Maar waarom zou je dat doen? Ook alle gezondheidsautoriteiten zeggen: er is geen aanleiding om niet te gaan reizen zolang je de hygiëneadviezen in acht neemt.”

TUI durft nog geen uitspraken te doen over de rest van het jaar. “Het is te vroeg om de balans op te maken. We hadden een behoorlijke voorsprong tot half februari, maar die is nu weg.”

Ook Corendon houdt een slag om de arm. “Niemand kan voorspellen hoe dit zich ontwikkelt,” aldus topman Van der Heijden. “Bij Sars en Mers nam de reislust ook even af, maar dat verliep vrij snel. Het kan elke dag anders zijn. Ons team zit twee keer per dag bij elkaar over de laatste stand van zaken.”

ANVR voorspelt een hausse aan lastminuteboekingen, pal voor de meivakantie en de zomervakantie. “Dat is voor de reisbranche frustrerend,” zegt Oostdam. “Er is nu geïnvesteerd, maar iedereen moet wachten. Wij vinden ook niet dat het zomaar een griepje is; kwetsbare groepen moeten worden beschermd. Maar er is nu een soort collectieve paniek. Daar proberen we als reissector wel wat aan te doen.”

Wel of niet verzekerd?

Aan alle kanten verzekerd, maar geen geld terug. Volgens verzekeringsvergelijker Independer dekt vrijwel geen enkele reis- of annuleringsverzekering de gevolgen van corona. Ook niet bij besmettingshaarden die door de overheid rood zijn gekleurd.

Er zijn uitzonderingen – met haken en ogen. Wie bij Aegon een doorlopende reisverzekering met allriskdekking heeft, krijgt annuleringskosten vergoed – alleen als de bestemming China of Hongkong is. Bij Uni­garant kan besmettings­risico worden afgedekt door ‘extra annuleringsredenen’ aan te vinken. Centraal Beheer en De Europeesche vergoeden onder voorwaarden annuleringskosten voor een rood of geel gebied.

Dat zijn afwijkingen van de norm. De meeste verzekeraars sluiten virusbesmettingen uit van dekking. Wie bij Allianz dacht goed beschermd te zijn door ‘terreuraanslagen en natuurrampen’ mee te verzekeren, vist toch achter het net: corona geldt niet als natuurramp.

De Consumentenbond vindt dat verzekeraars duidelijker kunnen zijn over hun coronabeleid. “Verzekeraars zouden daar opener over moeten zijn,” zegt een woordvoerder. “Maar het is vaak een zoekplaatje. We hebben de indruk dat reisorganisaties het beter voor elkaar hebben.”

De bond krijgt zelf dagelijks zestig tot zeventig telefoontjes van leden die met reisvragen zitten. “Mensen willen toch weten wat ze met de meivakantie en zomervakantie moeten doen, vooral als ze naar Italië hebben geboekt. Wij adviseren contact op te nemen met de reisorganisatie, hoewel die nergens toe verplicht is. Soms zijn ze coulant.”

Wat doen Amsterdammers?

Odessa Schraa (25)
“Met mijn moeder was ik van plan om eind maart een weekend naar Milaan te gaan. We waren al bezig met boeken, maar kwamen telkens geen goede deals tegen, of de verblijfplaatsen zaten net iets te ver van het centrum. Toen we wel wat leuks tegenkwamen, was er nieuws over besmette Nederlanders die uit Lombardije kwamen. Het belletje ging niet meteen rinkelen, maar toen ik research deed, kwam ik erachter dat Milaan in die regio ligt. Toen dachten we: misschien is dit niet zo handig. Gelukkig hadden we nog dus niet geboekt. We zijn overigens niet echt bang om besmet te raken en vervolgens aan het virus dood te gaan, maar als je het risico kunt vermijden, is de keuze snel gemaakt. Zeker omdat mijn moeder zelfstandig ondernemer is: stel dat zij in quarantaine moet omdat ze besmet is geraakt, dan kost dat veel geld. Daarom gaan we nu naar een andere stad, waarschijnlijk Berlijn of Praag, waar de besmettingsgraad veel minder hoog ligt.”

Aline van de Watering (32)
“Met mijn zus, vader en zijn zus − allemaal familie Van de Watering − zouden we volgend weekend voor een kleine week naar Napels vertrekken. We twijfelen nu of we nog gaan, dit weekend beslissen we. Mijn zus is wat dapperder en zegt dat we geen overhaaste beslissingen moeten nemen, omdat het misschien minder erg wordt. Vooral mijn vader en tante stemmen voor niet gaan. Mijn vader is ouder dan 70 jaar en gebruikt hartmedicatie, dus hij zit in de directe risicogroep. Hij maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en is bang dat we daar de hele tijd gestrest zijn over of we onze handen goed wassen. Of dat iemand niest en je denkt: ‘ja, daar ga je’. Daardoor voelt het risico te groot, terwijl het natuurlijk in principe wel meevalt, want het virus ligt nu onder een vergrootglas. Annuleren kan onder deze omstandigheden bij KLM best gunstig en ook het hotel kunnen we tot twee dagen van tevoren kosteloos annuleren. Dat maakt de keuze ook wel iets aantrekkelijker.”

Noord-Italië helemaal oranje

Het ministerie van ­Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië aan­gescherpt. Het ministerie raadt Nederlanders af hierheen te reizen zolang dat niet nood­zakelijk is.

Het departement doet dat op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat zo snel mogelijk een strenger reisadvies wilde. Anders dreigt het dweilen met de kraan open te worden, zei het hoofd Infectieziekten van het instituut gisteren tijdens een gesprek met Kamerleden. In Italië zijn ruim 2500 besmettingen geregistreerd met 79 doden. Er zijn 160 Italianen genezen verklaard.

Tot dusver gold het Nederlandse advies om alleen bij noodzaak naar Italië te gaan alleen voor een klein gebied ten zuiden van Milaan. Dat is nu uitgebreid tot heel Noord-Italië, inclusief Genua en Bologna.

Een aantal gemeenten in Noord-Italië die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak van het virus kunnen beter helemaal gemeden worden, adviseert Buitenlandse Zaken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden