Op Uilenstede wonen nog zo'n 80 oudere ex-studenten

Op campus Uilenstede wonen nog ongeveer tachtig oudere ex-studenten, een aantal dik in de zestig. Sommigen delen een woning met dertien twintigers.

Laura Obdeijn
Campus Uilenstede Beeld Sanne Zurné
Campus UilenstedeBeeld Sanne Zurné

Het gaat om een handjevol ouderen, tachtig op de 3400 woningen, waarvan de meeste zijn binnengekomen via een jongerencontract, ooit aangeboden door de gemeente Amstelveen. In 2006 besloot studentenhuisvester Duwo dat de woningen alleen nog maar voor studenten bedoeld zijn.

Oude studentencontracten werden omgezet in campuscontracten, waardoor iedereen die al lang niet meer studeerde verzocht kon worden te vertrekken. Ook wettelijk werd dit vastgelegd. Hiervan is nu nog een klein groepje -drie tot vijf- woonachtig in de studentenflats. De veel grotere als eerst genoemde groep mag echter gewoon in de woningen blijven wonen, zij worden beschermd door de huurwetgeving.

De meeste ouderen wonen er probleemloos, soms zelfstandig, soms met huisgenoten. Een enkeling zorgt voor overlast. Een studente is er helemaal klaar mee: 'Je weet nooit wat hij gaat doen, hij heeft wel eens op ons gespuugd.' Duwo is op de hoogte van een paar extreme gevallen en zoekt naar oplossingen.

Anderhalve week geleden werd bekend dat een man in april na dertig jaar de campus had verlaten. Hij woonde sinds 1 mei 1985 in één van de studentenwoningen totdat de rechter besloot dat hij moest vetrekken.

Lees dit weekend (31-10/01-11) meer in Het Parool: Oud worden in Uilenstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden