Plus

Op Schiphol kun je nu betalen via WeChat Pay

De Chinese betaaldienst WeChat Pay, met 800 miljoen gebruikers de grootste ter wereld, strijkt vrijdag neer in Nederland. Schiphol verwacht er veel van, terwijl Nederlanders nauwelijks zijn begonnen aan afrekenen met de smartphone.

Ook buiten China is WeChat op smartphones te vinden tussen andere sociale media. Versleuteling van privé-informatie is niet verzekerd.Beeld Getty Images

Denk bijvoorbeeld aan boodschappen afrekenen met WhatsApp. Hier is dat nog ondenkbaar, in China gemeengoed. 800 miljoen Chinezen gebruiken een keer per maand of vaker de digitale portemonnee op hun mobieltje. Vanaf vandaag kunnen ze dat ook doen op Schiphol.

De luchthaven is daarmee het eerste punt in Nederland waar kan worden afgerekend met WeChat Pay, de betaalde tak van China’s meest gebruikte berichtendienst.

WeChat, de westerse merknaam voor het Chinese Weixin, werd in 2011 opgezet door internetgigant Tencent. Het lijkt op WhatsApp, maar vooral met ingesproken berichten omdat Chinese tekst invoeren veel tijd vergt. Door de toevoeging van functies is WeChat de afgelopen jaren gegroeid tot de octopus onder de apps; Weixin is inmiddels WhatsApp, Instagram, Google, Facebook, Tikkie en iDeal tegelijk.

KLM

Wie zaken doet in China kan er niet omheen. KLM maakte afrekenen in China via WeChat twee jaar geleden al mogelijk. Toch is het daar niet de grootste financiële app. Dat is Alipay van Alibaba, een zusje van het ook in Nederland bekende Aliexpress. Alipay streek al eerder in Nederland neer en kan onder meer in De Bijenkorf in Amsterdam worden gebruikt.

WeChat liep wat achter. Sinds vorig jaar biedt KPN aan Chinese bezoekers een WeChat-simkaart voor gebruik in Europa. Afrekenen kon daar nog niet mee. Dat is vanaf vandaag veranderd. Op Schiphol accepteren alle winkels ‘achter de douane’ en een aantal zaken op Schiphol Plaza nu WeChat Pay.

Direct afrekenen gebeurt door het scannen van QR-codes op de betaalterminal bij de kassa. Schiphol is pas de derde luchthaven buiten China waar dat mogelijk is – het Japanse Sapporo en Singapore gingen voor.

Kooplustig

Vorig jaar bezochten 335.000 Chinezen Nederland, van wie een aanzienlijk deel via Schiphol reist. De luchthaven kent ze als een kooplustig publiek. Ze konden tot nu alleen contant betalen of met de creditcard van het Chinese Union Pay.

“We zien die mensen bij onze winkels,” zegt Benno Leeser van Gassan Diamonds, dat zestien winkels op de luchthaven uitbaat. “Ze komen binnen en vragen of ze met WeChat kunnen afrekenen. Dat wordt echt de toekomst.”

Leeser is voorzitter van de winkeliersvereniging op de luchthaven. “We zijn nauw betrokken bij deze introductie. Dit helpt iedereen echt verder.”

De Chinese consument heeft bovendien de creditcard al achter zich gelaten. Via de bank afrekenen, zoals we in Nederland gewend zijn, is er volstrekt uit de gratie, laat staan betalen met cash geld. Wie in Shanghai een taxi contant wil afrekenen, wordt meewarig aangestaard door de chauffeur. Er zouden zelfs zwervers zijn die zitten te bedelen met een QR-code op schoot.

Leeser verwacht dat de introductie een flinke duw zal geven aan de kooplust op Schiphol, waar in de 137 winkels ‘achter de douane’ vorig jaar 933,5 miljoen euro werd omgezet. “Dit moet je als internationale winkel gewoon bieden. In de hele wereld zie je dit soort betaalmethoden opkomen. Ik verwacht er veel van. Dit maakt het voor een heel grote groep klanten gemakkelijker om af te rekenen.”

Corruptie

Er is ook een keerzijde. De banden tussen WeChat, eigenaar Tencent en de Chinese regering zijn nauw, zoals is voorgeschreven. Er is geen sprake van de encryptie die het aan privacy gehechte Westen gewend is van Whats­App. Ook de betaalgegevens zullen niet verborgen blijven voor overheidsogen.

Daarmee is WeChat Pay ook een belangrijk wapen in de strijd van de Chinese overheid tegen al dan niet vermeende corruptie en omkoping, die de afgelopen jaren is opgevoerd. De gevolgen van die jacht op fraudeurs merkte Gassan ook; na de aanschaf van dure zaken als diamanten, juwelen en horloges werden die nog wel eens direct uit de verpakking werden gehaald en aan de pols geschoven.

“Er is steeds meer controle,” erkent Leeser, “en dat hebben wij ook best gemerkt. Dat zal met het afrekenen via WeChat niet anders worden. Maar voor ons is het ook belangrijk om niet mee te werken aan dingen die niet door de beugel kunnen.”

Koning pinpas

Nederlanders lijken flink achter te lopen met 62 procent van alle transacties aan de kassa per bankpas, 1 procent met creditkaarten en de rest contant.

Toch is ons land gewoon bij de tijd, vindt Berend Jan Beugel van bankenkoepel Betaalvereniging Nederland. “De markt is hier anders. China heeft een stap overgeslagen: de pinpas. Terwijl wij die hier invoerden en vervolgens overstapten op contactloos betalen, hebben ze daar meteen de stap gemaakt naar afrekenen met de mobiele telefoon.”

De Nederlandse betaalpraktijk moderniseert wel: “Dat mobiel betalen hier nog niet is ingeburgerd, doet ons geen pijn. 70 procent van de betalingen vindt al contactloos plaats.”

Vanwege de Chinese bemoeienis zal WeChat niet snel Nederlanders verlokken, zoals verwante betaalmethodes als Google Pay of Apple Pay wel kunnen doen. Beide zijn bezig met stappen om in ons land actief te worden. WeChat heeft daartoe nog niet de benodigde Europese vergunningen, concurrent Alipay wel.

Nederlandse bedrijven lopen zich warm, ziet Beugel. “We hebben alle losse elementen al. WeChat Pay heeft veel overeenkomsten met diensten als O.K., Tikkie of Payconiq, waar je ook met een QR-code kan afrekenen als je dat wilt. De stap naar betalen met de telefoon of de smartwatch is daardoor verkleind. Dat gaat echt gebeuren, maar er is niks mis met een pasje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden