'Op Rembrandtplein geldt de wet van de jungle'

De gemeente lijkt erin te slagen overlast en uitgaansgeweld rond het Rembrandtplein te verminderen. Maar omwonenden liggen nog steeds elke nacht wakker door lallend uitgaanspubliek. Ook doordeweeks.

Ook op niet-reguliere uitgaansavonden is er vaak herrie op het Rembrandtplein.Beeld Maarten Brante

Een groepje mannelijke toeristen komt lallend Club Smokey aan het Rembrandtplein uitrollen. Dreunende bassen klinken als de sluisdeuren van het café opengaan.

Tarzan
Het is maandagnacht half drie. Slechts een paar dronken toeristen dwalen rond, maar volgens omwonende en voorzitter van buurtplatform De NachtWacht Isabelle Blekxtoon is er ook op niet-reguliere uitgaansnachten als deze veel overlast. "Eén van die toeristen denkt blijkbaar dat hij Tarzan is, en je ziet dat de rest vanzelf meegaat in het dronkenmansgejoel. Ik zit bijna elke nacht wel een keer rechtop in bed."

De gemeente begon in juli met een driejarige proef om geweld en overlast op en rond het Rembrandtplein in de weekendnachten te verminderen. Portiers volgen cursussen in het voorkomen van geweld, op het plein lopen 'horecahosts' die feestgangers de weg wijzen en vriendelijk aanspreken op overtredingen, de straten en fietspaden worden afgesloten voor verkeer en er geldt een alcoholverbod. In ruil daarvoor mogen de clubs in het weekend tot acht uur openblijven, maar van die mogelijkheid hebben de zaken nog geen gebruikgemaakt.

Sfeer
De cijfers van het eerste halfjaar zijn er nu: het aantal geweldsincidenten is 16 procent gedaald, het aantal overlastincidenten 22 procent. Blekxtoon: "We merken een kleine verbetering, maar er is absoluut nog geen reden voor optimisme."

Ook de gemeente durft nog geen conclusies te trekken. "We zijn blij met de cijfers, maar het is afwachten of deze ontwikkeling doorzet," zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. "We weten nog niet zeker of de daling van het aantal incidenten komt door de maatregelen die we hebben genomen."

Over het einddoel zitten gemeente en De NachtWacht redelijk op één lijn: door de betere sfeer en duidelijkere regels moet het uitgaanspubliek zich uit zichzelf beter gaan gedragen. "Vooral toeristen maken ongegeneerd herrie en denken dat in Amsterdam alles kan," zegt Blekxtoon, terwijl een snorder haar een illegaal taxiritje aanbiedt.

Drie jongeren lopen luid pratend de Halvemaansteeg in. Ze misdragen zich niet, maar Blekxtoon zegt dat dit al overlast oplevert. "In zo'n smalle steeg weerkaatst dat geluid enorm." En dat schaadt zelfs de nachtrust van wie gewend is aan veel geluid, een vaste slaper is enoordopjes indoet, aldus Blekxtoon.

De NachtWacht wil op weekendnachten meer dan de huidige vijf handhavers op het plein. "Maar wij vinden het veel belangrijker dat er doordeweeks ook vaste handhaving komt," zegt Blekxtoon. Nu wordt hooguit bij excessen door een langsrijdende agent een boete uitgedeeld, zegt ze. "Zonder handhaving geldt hier de wet van de jungle."

Omwonenden kunnen doordeweeks een melding doen bij de gemeente. "Maar als we dinsdagnacht een melding doen, krijgen we woensdagochtend een berichtje dat ze gaan kijken."

Uriliften
De gemeentewoordvoerder begrijpt de frustratie. "Maar we moeten kiezen waar we handhavers inzetten. We kunnen bij een melding wel zorgen dat er binnen een kwartier iemand is, maar dan is een wildplasser allang weg."

Wildplassers vormen een van de grootste ergernissen onder omwonenden. Vooral in de straten en stegen rondom het Rembrandtplein is het vaak raak. "Het stinkt heel erg naar urine en er ligt vaak kots op de grond," zegt Blekxtoon.

De gemeente heeft urinoirs neergezet, ook wel uriliften, maar die komen alleen op vrijdag en zaterdag omhoog, aldus de woordvoerder. "Dan is het zo druk dat ze echt noodzakelijk zijn. Maar als er doordeweeks ook veel vraag naar is, kunnen we het aanpassen."

Een scooteralarm loeit over het plein. Is dat ook overlast? "Dat kan natuurlijk ook in een woonwijk gebeuren," zegt Blekxtoon. "We weten dat we niet in een stiltegebied wonen en houden zelf ook van een feestje, maar dat gelal en gekrijs is gewoon te gek." De gemeente denkt dat bij die groep nog wel wat te winnen valt. "Veel bezoekers realiseren zich niet dat hier ook mensen wonen. Handhaving zou dat misschien duidelijker kunnen uitdragen."

Resultaat

Het eerste halfjaar van de driejarige proef werden wel degelijk resultaten behaald: het aantal geweldsincidenten daalde 16 procent, het aantal overlastincidenten met 22 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden