Plus

Op ontdekkingsreis door de stad van Rembrandt, Anne Frank en Cruijff

De stadsmaquette die Architectuurcentrum Amsterdam gaat bouwen, moet van álle Amsterdammers worden, zegt directeur Yvonne Franquinet. Ze roept hen op hun favoriete plek te adopteren en zo mee te bouwen.

Yvonne Franquinet: 'Arcam moet niet alleen het vakgebied bedienen, maar ook de bezoekers van de stad.' Beeld Mats van Soolingen
Yvonne Franquinet: 'Arcam moet niet alleen het vakgebied bedienen, maar ook de bezoekers van de stad.'Beeld Mats van Soolingen

De bijzonderste verhalen zijn vanaf zaterdag te lezen in Het Parool. 'Het wordt een ontdekkingsreis door de stad van Rembrandt, Anne Frank en Cruijff.'

New York, Parijs en Hongkong hebben al een stadsmaquette, maar in Amsterdam ontbreekt het hier nog aan. De hoogste tijd voor zo'n unieke plek waar je, in beeld en geluid, de hele stad kunt overzien, vond het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam).

Toen Yvonne Franquinet (50) ruim drie jaar geleden werd aangesteld als directeur van het centrum had ze een duidelijke wens: nog meer ambassadeur worden van de architectuur in de stad.

Franquinet: "Arcam moet niet alleen het vakgebied bedienen, maar ook de bezoekers van de stad. Zo ontstond het idee voor een interactieve stadsmaquette, die een ontdekkingsreis biedt door de stad van Rembrandt, Anne Frank en Cruijff en waar je kunt zwerven door de straten van beroemde architecten als Berlage en Cuijpers."

Favoriete stukje stad
Om de stadsmaquette, 400 vierkante meter groot en met een schaal van 1 op 1000, te bekostigen roept Arcam Amsterdammers op via zijn website hun favoriete stukje stad te adopteren. Via een donatie (particulieren vanaf 25 euro, bedrijven vanaf 100 euro) help je met het realiseren van de maquette.

Diverse bouwondernemingen en fondsen sponsoren de bouw van de maquette, zoals het Bouwfonds Cultuurfonds en het Drs. Cor van Zadelhoff Fonds en er wordt onder meer samengewerkt met het Stadsarchief Amsterdam.

Bijlmerklooster
Om de volledige stad bij de maquette te betrekken, en niet alleen de beroemdste gebouwen en buurten, zijn de verhalen van Amsterdammers over 'hun' plek onmisbaar, zegt Franquinet. "Iedereen kan zijn verhaal delen via onze website. De campagne loopt net een week en we hebben nu al veel bijzondere verhalen binnen gekregen. Zoals een kloosterorde, gevestigd in een flat in de Bijlmer, die het eigen klooster adopteerde."

De stadsmaquette, naar een concept en ontwerp van Herman Kossmann van Kossmann De Jong, zal naar verwachting in 2018 te bewonderen zijn op de eerste verdieping van het Arcam-gebouw. Nu is daar nog het kantoor gevestigd.

"Dit is een van de mooiste plekjes van het pand, met uitzicht over het water, het Scheepvaartmuseum en het Oosterdok. We verhuizen straks, de ruimte wordt verbouwd en opengesteld voor bezoekers," vertelt Franquinet. "De stadsmaquette komt deels op het plafond en drupt als het ware via de wanden naar beneden. De gehele stad is erop te zien, van de Westelijke Tuinsteden tot aan de Bijlmer."

"Bezoekers kunnen straks met een tablet langs de maquette lopen om via gelinkte markers in te zoomen op locaties met een bijzondere achtergrond. De informatie, over architectuur of de (stedenbouwkundige) historie, opent zich op het scherm en linkt ook door naar andere gebouwen. Op die manier worden de verschillende elementen van de maquette aan elkaar geregen."

Stadsroutes
Ook worden in samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht open data over Amsterdam en het water inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld hoe je hoog water beheerst of over de kwaliteit van het water. Tot slot zullen er stadsroutes worden aangeboden, om alle architectuur ook in het echt te kunnen bewonderen.

De stadsmaquette blijft, net als de stad zelf, altijd in ontwikkeling. "Elk jaar kijken we welke gebouwen of projecten we aan de maquette willen toevoegen, zoals de aankomende pontsteiger. Markers kunnen naar aanleiding van actuele tentoonstellingen verplaatst worden. Op die manier blijft het flexibel."

Franquinet hoeft niet lang na te denken over welk stukje Amsterdam zij wil adopteren: 'De Monnikskapstraat in Noord. Ik heb daar mijn huis gebouwd en ben sindsdien een Noorderling.'

De bijzonderste verhalen zijn vanaf zaterdag 21 januari tien zaterdagen lang te lezen in Het Parool en op Parool.nl.

Adopteer mee

Bouw ook mee aan de unieke stadsmaquette die Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) gaat bouwen. Het centrum roept Amsterdammers op hun favoriete plek in de stad te adopteren om zo de maquette te helpen realiseren.

Adopteer uw favoriete gebouw, straat of buurt en deel uw verhaal. En wie weet is uw verhaal straks te lezen in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden