Column

Op 'kissing terms' met Andrée van Es

Er zijn mensen die je domweg vertrouwt. Dat heb ik met Andrée van Es van GroenLinks.

Ik heb het idee dat ik haar al mijn hele leven ken. Ik ben zeventien dagen ouder dan zij. Dat schept een band. Beiden hebben wij één kind, en we waren beiden ooit lid van de PSP.

Ik ging alleen op een bepaald moment rechtsaf - 'Hoi, hier woon ik, zie je snel, Andrée; - en zij ging eerst rechtdoor en bij de hoek meteen linksaf - 'Tot de volgende borrel, Theodor.' Ik ben nooit naar die borrel van GroenLinks gegaan. Zij wel. En daar hoorde ze ook thuis.

Zo is ongeveer ons Amsterdamse leven. We zijn onderhand een beetje familie van elkaar geworden. Een verre schoonzus. We zijn on kissing terms. Ik hoorde gisteren dat GroenLinks uit de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur is gestapt. De partij kon het niet eens worden met de VVD. D66 gaat nu weer kijken of ze iets met de PvdA kan doen.

En ik denk de hele tijd: jongens, luister nou even naar Andrée. Ik ken d'r. Ik weet hoe ze is, met haar valt alleszins redelijk te praten. Nu stapt GroenLinks eruit, maar, zou ik Jan Paternotte van D66 aanraden, drink even een wijntje of kopje koffie met Andrée - en je hebt die coalitie zo voor elkaar.

Rutger Groot Wassink van GroenLinks zei gisteren: 'In deze tijden van grote bezuinigingen vanuit het rijk op de zorg, participatie en huurders vinden wij het onverantwoord dat de VVD vele miljoenen aan lastenverlichting wil uitdelen aan de meest welvarende Amsterdammers. Om dit te financieren wil de VVD nog meer bezuinigen op het ambtelijk apparaat, terwijl Amsterdam daarop in de afgelopen jaren al een half miljard bezuinigd hééft. Nog veel meer bezuinigen leidt ertoe dat kerntaken onvoldoende uitgevoerd kunnen worden en dat is voor GroenLinks onacceptabel.'

Dit is een goed voorbeeld van Onzintaal. Ik ga daar nu niet op in, maar Andrée weet dat ook wel. Ik weet hoe ze is. Die heeft intern negen keer zitten roepen: 'We pikken dat niet van de VVD!' en alfaman Groot Wassink raakte daarvan opgewonden en wilde een daad stellen.

Jongens, schiet eens een beetje op. Laat mij het anders doen. Andrée en ik gaan een potje wijn drinken, ik help haar van wat rare ideeën af, en we gaan fijn verder zonder de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden