Schuim

Op 'journey' met fitgoeroe Radmilo Soda

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: talk met lifestylegoeroe Radmilo Soda.

Lifestylegoeroe Radmilo Soda: 'Challenge yourself, that is what it is' Beeld Schuim

Ik zit in de spits tussen Haarlem en Amsterdam, ik heb de laatste zitplaats. Al snel staat iemand met zo'n gruwelijke rugzak tegen me aan te porren. Ik, niet per se vriendelijk: "Zeg, doe dat ding af of onthoud tenminste dat je hem om hebt."

Vrouw, veertiger: "Ja sorry hoor, ik probeer ook maar overeind te blijven in deze maatschappij."

Ik verzin dit weer allemaal niet.

Ja, of ze zei 'in deze samenleving', daar wil ik vanaf zijn; in mijn hoofd ging het licht even aan en uit.

Mag ik alsjeblieft 2019 beginnen met een dwingend pleidooi: ROT OP met die rugzakjes in het openbaar vervoer. Sowieso moet je na je tiende, vooruit, twaalfde niet meer met zo'n ding over straat willen.

Deze moest ik even kwijt.

Voor nog meer nieuwjaarswensen meld ik me bij lifestylegoeroe Radmilo Soda, wat een uitstekende naam is in zijn vakgebied.

'Zo bereik je jouw doelen in 2019', staat op de uitnodiging. Radmilo biedt een journey how to move, eat, sleep and be healthy.

We zitten in een kleine, houten arena, die de huddle cuddle heet. Er zijn wraps en water met een smaakje.

Radmilo was kok en bokser, hij liep 25 marathons en beulde de deelnemers van Obese af.

Het gaat over anti-aging: hoe kunnen we ons jong blijven voelen. "Want na je dertigste verlies je elk jaar 1 procent van je spierkracht."

In mijn geval een milde schatting.

Hoe ouder we worden, hoe harder we moeten trainen en beter moeten eten. Spieren die je nog hebt, kun je activeren. Spieren die je verliest, krijg je nooit meer terug.

"So it's up to you. You're still young."

Dat zegt Radmilo vast tegen de mensen om me heen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Stel een doel, daar begint het mee. Eén langetermijndoel van, zeg, een jaar en dan kortetermijndoelen van, zeg, drie keer per week, om dat hogere doel te bereiken.

De marathon, maar ook die work-out van duizend calorieën of een zwaardere cowbel in de gym. Alleen trainen is niet genoeg. Je hebt iets concreets, iets tastbaars nodig om het vol te houden.

Een vrouw legt haar probleem voor. Ze vindt de gym niet leuk, ze gaat alleen omdat het moet.

"Ik heb ook thuisoefeningen voor je," zegt Radmilo. "Sta allemaal op!"

We moeten door een been zakken en dat een halve minuut volhouden. Daarna tien keer zakken, omhoog, omlaag. Daarna door het andere been.

En bedankt, mevrouw.

Radmilo: "We zijn nog niet klaar. Twintig keer zitten en opstaan. Eén, twee, drie..."

Ik ben dan allang erg druk in mijn blocnote aan het schrijven.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat talk lifestylegoeroe Radmilo Soda
Waar Epicenter Amsterdam, Fred. Roeskestraat
Wie Radmilo Soda, Petra Beets, Elise ten Hoor, Marlon Lee, Wies Verbeek
Wanneer dinsdag 8 januari, 12.00 tot 13.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans zag een goeroe zijn armspieren zoenen

Petra Beets (Epicentrum): 'Het is net als een eigen ­bedrijf. Je moet een doel hebben en elke dag hard ­werken.' Met Elise ten Hoor (vinyasayoga) Beeld Schuim
Assistent Amanda van Wijk (r), vooraf: 'Ik hoop op nieuwe tips.' Receptionist Nabila Meknouzi: 'Dat je denkt: ja, dat kan ik' Beeld Schuim
Softwaredevelopers Igo Ustych en Andrei Croitoriu. 'Ook al horen we niks nieuws, dan is het nog geen ­tijdverspilling' Beeld Schuim
Marlon Lee (reclameproducer) en Wies Verbeek (BLOW, Beetje Leuk Oud Worden): 'Rimpels hou je niet tegen, maar spieren kun je behouden' Beeld Schuim
Rens Small (Entras) en Rico Logman (DWA): 'Ik heb geleerd jezelf doelen te stellen, want zomaar aan beweging doen, heeft minder effect. En stress zit in alles wat je doet' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden