Op IJburg dreigt groot tekort aan sportcomplexen

Bij de ontwikkeling van IJburg is te weinig ruimte voor sport ingetekend. De sportnorm schrijft een vierkante meter per woning voor, maar die lijkt nergens te worden gehaald.

Jesper Roele
Voetballers trainen bij Sportvoorziening IJburg. Beeld Jean-Pierre Jans
Voetballers trainen bij Sportvoorziening IJburg.Beeld Jean-Pierre Jans

"In maart bestaan we negen jaar," vertelt Josine Peters, voorzitter van hockeyvereniging AHC IJburg. "Daarin zijn we gegroeid naar twaalfhonderd leden en drie hockeyvelden. Maar dat is niet genoeg. We hebben eigenlijk vier velden nodig voor het aantal leden dat we nu hebben. Soms moeten teams thuiswedstrijden spelen op velden in Amstelveen. En dan staan er ook nog ruim zeshonderd mensen op de wachtlijst."

Bij de naastgelegen voetbalclub zijn er vergelijkbare problemen. Voetbalclub AFC IJburg heeft ook een spectaculaire groei doorgemaakt. "Onze club telt twaalfhonderd leden en ook nog een wachtlijst met driehonderd kinderen die willen voetballen," aldus Jasper Lamers, secretaris van de club. "Wij hebben net zoals de hockeyvereniging drie velden en die zitten helemaal vol. Ook bij ons is er grote behoefte aan extra velden, zeker als je weet dat de tweede fase van IJburg in aanbouw is."

Sportnorm niet bindend
In december presenteerde de gemeente plannen om 276 miljoen euro extra in sport te investeren. Accommodaties worden uitgebreid en veel natuurgrasvelden worden getransformeerd tot kunstgrasvelden om de capaciteit te verhogen. Ook in de nieuwbouwwijken moet er genoeg ruimte komen voor sport. Maar de bedachte sportnorm is niet bindend en sportvelden nemen veel ruimte in.

Volgens wethouder Simone Kukenheim van Sport was IJburg een voorbeeld van hoe het niet moet. Daar zijn eerst huizen gebouwd, dicht op elkaar, en daarna is pas gekeken of er nog ruimte was voor sport. Daardoor kampen de verenigingen met ruimtegebrek en zijn er wachtlijsten.

Achter feiten aan
"Toch wordt in de plannen voor de tweede fase van IJburg opnieuw te weinig rekening gehouden met ruimte voor sportvelden," aldus Peters. "Op het eerst te bebouwen Centrumeiland komen helemaal geen sportvelden. Strandeiland, dat als tweede wordt bebouwd, zal er maar twee krijgen in de huidige plannen. Het laatst in te richten Buiteneiland zou dit allemaal moeten compenseren, maar dat komt veel later. Dan lopen we weer een paar jaar achter de feiten aan en we zitten al met een achterstand."

Ook zal in de toekomst het aantal leden dat van een veld gebruik kan maken verschuiven bij de verenigingen. "Op dit moment kan je bij ons op een veld ongeveer vierhonderd leden laten voetballen," vertelt Lamers.

"Maar van onze leden zijn er honderd senior en de rest is jeugd. Naarmate jeugdleden ouder worden, gaan ze langere wedstrijden spelen, op grotere velden. Daarom moet er snel wat gebeuren als we alle kinderen die op IJburg wonen en nog komen wonen willen laten voetballen."

De Sportraad, een onafhankelijke adviesorgaan van de gemeente, formuleerde in 2010 de sportnorm voor nieuwbouwwijken. Secretaris Julius Egan is bang dat de stad niet heeft geleerd van fouten uit het verleden.

Grenzen
"De tweede fase van IJburg is niet de enige plek waar wij het mis zien gaan. Bij veel plannen voor nieuwe wijken wordt de sportnorm niet gehaald. Het probleem is dat de norm niet bindend is en er dus makkelijk van wordt afgeweken. Daarom pleiten we ervoor de norm wel bindend te maken."

"In het Hamerkwartier in Noord moeten 6700 woningen komen, zonder dat de plannen voorzien in nieuwe sportvelden. Hetzelfde geldt voor het Amstelkwartier en de Sluisbuurt in Oost, de Nieuwe Kern in Zuidoost en Elzenhagen in Noord."

De Sportraad betwijfelt of bestaande sportvoorzieningen in de omgeving in de nieuwe behoefte kunnen voorzien. "Daar zitten verenigingen nu al tegen hun grenzen aan."

Wethouder Kukenheim was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden