Plus

Op het speciaal onderwijs doen de leerlingen een speciaal eindexamen

Scholieren in het speciaal onderwijs doen steeds vaker eindexamen. Op het Altra College in Zuidoost deden vmbo'ers, havisten en vwo'ers dat vrijdag allemaal op laptops in één gymzaal.

Lorianne van Gelder
Laptops zijn onmisbaar in het speciaal onderwijs, dus doen de leerlingen er ook examen mee Beeld Rink Hof
Laptops zijn onmisbaar in het speciaal onderwijs, dus doen de leerlingen er ook examen meeBeeld Rink Hof

Op een school voor speciaal onderwijs als het Altra College zijn stress en zenuwen voor examens net even anders dan op elke andere school. Sommige vmbo'ers hebben hier een angststoornis, er zijn havisten die geloven dat ze klaar zijn voor het examen, maar dat eigenlijk niet zijn en er zijn vwo'ers die van de zenuwen geen woord meer kunnen uitbrengen.

In de gymzaal waar het allemaal moet gebeuren staan laptops opgesteld. Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs - de scholieren op het Altra College zitten hier omdat ze een psychische stoornis of gedragsproblemen hebben - krijgen allemaal een half uur extra tijd en mogen op een computer werken.

Staatsexamen
Bovendien doen ze staatsexamen. Dat betekent dat ze wel meedoen met het centraal examen, tegelijk met alle andere examenkandidaten, maar dat ze na die centrale examens in de zomer nog mondelinge en schriftelijke examens hebben. Reguliere scholen doen dat in de vorm van schoolexamens, voorafgaand aan het centraal examen.

Zo'n staatsexamen heeft ook voordelen. Zo doet Dani (19) vwo 5 en 6 in één jaar. Dani was lang ziek, vond geen school, heeft adhd en kon alleen op het Altra College terecht. Maar met zijn intelligentie is niets mis.

Dat is namelijk het grootste vooroordeel over het speciaal onderwijs: wie daar zit, zal wel niet slim genoeg zijn voor de gewone school. Onjuist: op het Altra doen zelfs vierdeklassers al mee met het vwo-examen Engels.

Scholen voor speciaal onderwijs bieden steeds vaker de mogelijkheid om staatsexamen te doen: van de helft in 2011 naar inmiddels meer dan 65 procent van de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. In 2015 deden 3440 leerlingen zo examen, een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Huub (18, 5 vwo) die Asperger heeft, doet al wat examens omdat hij er klaar voor is. Dat kun je hier gewoon aanvragen, zegt hij, terwijl hij met zijn vrienden nog wat laatste dingen bespreekt in de kantine. Engels vindt hij heel makkelijk. "Ik hoor veel Engels in videogames."

Eerst een hamburger
Nét voor de deur van de gymzaal dichtgaat, komt er nog een jongen in leren laarsjes en een strakke broek binnengeslenterd. De docenten manen hem op te schieten, maar hij zwaait met een papieren zakje. "Ik ga eerst even eten."

Hoewel het startsein al is gegeven, en de docenten zichtbaar geërgerd zijn, kunnen ze niet ingrijpen. Deze jongen heeft precies uitgezocht wat zijn rechten zijn en als leerling in het speciaal onderwijs mag hij tot een half uur na aanvang naar binnen. Heel langzaam eet hij zijn hamburger op. Dan likt hij een voor een zijn vingers af en gaat eindelijk naar binnen.

De andere examenkandidaten zijn inmiddels druk aan het typen. Op deze school zijn ze wel wat speciaal gedrag gewend.

Lees ook ons blog over de examens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden