Update

Op het laatste moment werd het duidelijk: Appelsap mag doorgaan

De vereniging Vrienden van het Flevopark is fel gekant tegen grote festivals in het park. Vandaag vecht het de vergunningsverlening voor hiphopfestival Appelsap aan bij de rechtbank. Vanmorgen deed de rechter uitspraak: het festival mag doorgaan.

Bezoekers feesten tijdens het Appelsap-festival vorig jaar Beeld Marc Driessen www.marcdriessen.com
Bezoekers feesten tijdens het Appelsap-festival vorig jaarBeeld Marc Driessen www.marcdriessen.com

Op 23 juli jongstleden kreeg Appelsap groen licht van stadsdeel Oost. Betrokken partijen krijgen normaal gesproken zes weken de tijd om opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen een vergunning, maar het festival vindt aanstaande zaterdag al plaats, dus die termijn is in dit geval zinloos.

Vrienden van het Flevopark is fel gekant tegen grote festivals in het Flevopark, dus zag de vereniging zich genoodzaakt een gang naar de rechter te maken. Die zal in een voorlopige voorziening (zie kader) moeten beslissen of het verlenen van de vergunning voor Appelsap terecht is.

Megafestival
Voorzitter Goos van der Sijde staat volledig achter de beslissing om de vergunning aan te vechten, maar betreurt wel dat het zo ver moet komen. 'Dat dit zo laat nog moet is heel vervelend voor ons en voor de organisatoren van Appelsap.'

Van der Sijde benadrukt dat hij niet tegen het festival zelf is, maar wel tegen het idee van een megafestival in het Flevopark. Appelsap verwacht 14.500 bezoekers. 'In het bestemmingsplan is geen plek voor grote festivals. Het stadsdeel zegt dat er eenmalig een uitzondering wordt gemaakt, maar wij zijn bang dat dit de opmaat is naar nog veel meer grote evenementen.'

Opbouw vanaf vandaag
Hij verbaast zich dat het stadsdeel spreekt van een eenmalige uitzondering. 'In het document Stad in Balans, opgesteld om de groei van Amsterdam te spreiden, wordt Appelsap in het Flevopark expliciet genoemd als experiment om grote festivals buiten de stad te houden', aldus Van der Seijde. Het festival wordt in dat document beschreven als 'een uitgelezen mogelijkheid om het Flevopark te activeren'.

Kort geding of niet, volgens de vergunningverlening mag vandaag al begonnen worden met de opbouw van het festival. De organisatie van Appelsap geeft in een reactie aan dat de laatste voorbereidingen voor het festival alle aandacht vragen. 'We hebben ontzettend veel zin in, we willen een prachtig feest voor Amsterdam en de buurt neerzetten en zien de uitkomsten van de voorlopige voorziening met vertrouwen tegemoet.'

Volgens stadsdeel Oost wijzen onderzoeken naar eventuele gevolgen van het evenement voor het park uit dat er geen reden is om de vergunning te weigeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden