Schuim

Op het feestje van de toekomst eet niemand nog vlees

Auteur/antropoloog Roanne van Voorst. Haar originele uitgangspunt: welkom in de tijd na de Eiwit Revolutie, welkom in de toekomst.Beeld Hans van der Beek

Fascinerend gegeven voor een boek. Stel, we leven nu al in de tijd dat plantaardig eten de norm is – na de Eiwit Revolutie. Met de titel is ook al niks mis: ‘Ooit aten we vlees’.

Zoals we nu terugkijken, stel ik me meteen voor, naar die paar decennia geleden dat vader nog in de Citroën Ami6 rookte met drie kleine kinderen achterin, ramen dicht.

Ik stap de bovenste verdieping van Mediamatic binnen, we mogen spreken van een broeikas, en uitgerekend nu. Meteen hierna ga ik naar een diner met cocktail als dresscode. Sta ik hier in driedelig tussen de T-shirtjes.

“Hé, je ziet er zelfs nog netter uit dan ik,” zegt Joost Nijsen, nooit te beroerd iets in te wrijven. “Ik dacht, er komen toch alleen maar hipsters.”

Mijn jas hangt al aan de kapstok, mijn giletje nu ook. Zo ben ik precies zo net gekleed als de uitgever.

Ik zoek een hoekje met tocht, tevergeefs.

“Ik kom zo beleefd doen,” zegt auteur Roanne van Voorst. “We hebben eerst een enorm technisch probleem.”

Achter haar doet een jongeman inderdaad erg zijn best op een laptop.

Wat Boekpresentatie Ooit aten we dieren
Waar Mediamatic, Dijksgracht
Wie Roanne van Voorst, Joost Nijsen, Roos Schlikker, Erik Koningsberger, Bart van Ree, Willemijn Lindhout, Myrthe van Pelt
Wanneer Dinsdag 18 juni, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans is nog van de tijd dat de onderwijzer pijp rookte in de klas

Na een tijdje worden koptelefoons uitgedeeld, ze doen het alsnog. Een man, toch zeker diep in de veertig: “Te gek! Pilletje erbij?”

Ik krijg ook een koptelefoon. Softe trance. Zonde van het pilletje.

Dan wordt de muziek onderbroken door een vrouw met een nieuwslezerstem. Ze beschrijft het Nederland van ‘nu’.

Veehouderijen zijn een museum, of er wordt een foodfestival gehouden. De consensus is: wat gaf mensen vroeger toch het recht om dieren te doden om aan hun gerief te komen?

In Nederland wordt nauwelijks nog vlees gegeten. De supertax op vlees heeft gewerkt, en ook de ­publiekscampagne ‘Vlees? Alleen voor feest’. Een tartaartje, maatje sjoelblokje, kost 14,95 euro.

Het Voedingscentrum heeft ook de norm aangepast: dagelijks 300 gram groente, 50 gram peulvruchten en 50 gram noten.

Niemand brengt nog een pannetje kippensoep naar een zieke buurvrouw, maar met de tofuvariant is ze net zo blij.

Einde bericht.

De uitgever spreekt enkele woorden, twee mannen voeren een hoorspel op en dan is het woord aan de auteur.

“Ik zou eigenlijk iets zeggen, maar al mijn energie is in de stress over de koptelefoons gaan zitten, en bovendien is dat heel erg 2019. Ik ben er wel voor alle vragen en ­Instagramstorys.”

Dat was het.

De schijf van vijf en de speeches van de toekomst – dat wordt nog flink wennen voor me. En al helemaal het shotje van de toekomst, iets met rabarber.

Uitgever Joost Nijsen: "Beetje voorbaring, maar de vertaling wordt 'Once upon a time we ate animals'. Met Trisha de Lang en Willemijn Lindhout (Podium), en agent Myrthe van Pelt.Beeld Hans van der Beek
Columnist Roos Schlikker: "Ik ben helemaal niet super vegan..." Lion Versloot (concept en tekst): "..., maar dat komt er vanzelf van."Beeld Hans van der Beek
Milou Turpijn (Women's Health) en sportdiëtist Sarai Pannekoek: "Zoals je het vroeger at."Beeld Hans van der Beek
Acteurs Erik Koningsberger en Bart van Ree spelen, achter een tafel, een tweemanshoorspel over een etentje van een opa en zijn kleinzoon.Beeld Hans van der Beek
Broer Matthijs van Voorst, Bart Verhagen (Radar Groep), vader Guus van Voorst en Roanne's echtgenoot Geert van Gerven. Vader: "Dus je hebt het goede groepje."Beeld Hans van der Beek
Schuim verslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden