Op het August Allebéplein moet straks alles anders zijn

Na jaren aanmodderen lijkt de vernieuwing van het August Allebéplein in Slotervaart nu toch aanstaande te zijn. Er komen 650 nieuwe woningen.

Joost Zonneveld
Artist impression van het nieuwe August Allebéplein. Beeld Het Parool
Artist impression van het nieuwe August Allebéplein.Beeld Het Parool

Halverwege de middag trekt eigenaar Sergen de rolluiken van Café Allebé op. Hij staat in de deuropening naar een kat te kijken die met een net gevangen muis aan het spelen is. Een verschaalde bierlucht mengt zich met de buitenlucht. 'Wat ik van de plannen vind? Ik zit hier veertien jaar, er is al die tijd al van alles bedacht, maar er is nooit iets gebeurd. Vroeger zat hier een bioscoop, toen zat de loop er nog een beetje in.'

Het August Allebéplein, vooral bekend van de rellen tussen allochtone jongeren en de politie in 1998 en waar zo nu en dan nog een politieauto in brand wordt gestoken, ziet er nogal troosteloos uit. Veel zwerfvuil, al jaren geleden afgeschreven bankjes en een groep duiven die zich op de stukken brood in een verwaarloosd plantsoentje stort.

Waterspuitertjes
Maar dat gaat allemaal veranderen, zegt bestuurder Ronald Mauer van Nieuw-West. 'Het August Allebéplein moet een prettige plek worden om te verblijven.' Er komen waterspuitertjes met gekleurd licht, grote bomen, ruimte voor terrassen en voor het meubilair worden natuurlijke materialen gebruikt. Het kunstwerk en de vier vleugelnootbomen blijven.

Maar eerst worden de komende tijd ongeveer 650 woningen gebouwd. 'Tijdens de crisis hebben verschillende ontwikkelaars zich teruggetrokken, nu komt de bouw echt weer op gang. Er komen meer woningen dan in het oude plan.'

In mei begint op een leeg kavel naast de moskee de bouw van 498 jongerenwoningen (sociale huur, ongeveer 30 vierkante meter). 'Jongeren uit Nieuw-West krijgen voorrang,' zegt Ralph Mamadeus van Change=, dat de woningen realiseert.

Op andere locaties komen woningen van circa 50 en 80 vierkante meter, onder andere 108 huizen (vrije sector huur) op de plaats waar nu nog een Lidl is. In de plint komt een supermarkt terug, maar of dat een Lidl zal zijn, is nog niet duidelijk. In de Jan Tooropstraat worden veertig starterswoningen ontwikkeld in een kantoorpand.

Lees vandaag (11-2) meer in Het Parool: 'August Allebéplein op de schop'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden