Plus

Op festival Neu Now kun je dé kunstenaars van Europa zien

Een bonte verzameling kunst  - variërend van film, theater tot beeldende kunst - is te zien op Neu Now. 'Dit zijn dé kunstenaars van Europa.'

Een 'wolk' van plastic prijskaartjes van kleding van Jaeyong Choi was vorig jaar te zien op Neu NowBeeld Iris Duvekot

Festivals waar verschillende soorten kunst samenkomen, bestaan wel meer. Wat Neu Now volgens directeur Carla Delfos onderscheidt, zijn zowel de betekenis als het internationale geluid. "Neu Now is een festival van net afgestudeerde kunstenaars. Daarbij zijn we Europees georiënteerd. Wat je op ons festival ziet, zijn volgens de jury dé kunstenaars van Europa."

De internationale jury heeft werken geselecteerd op voordracht van een aantal scholen. "Bij de keuze is vooral gelet op innovatie. Het tweede belangrijke criterium is professionaliteit. Het moet geen schoolproductie zijn, maar een productie die in een galerij zou kunnen hangen of in het theater te zien zou kunnen zijn."

Enorme drempel
"Beginnen als jonge kunstenaar is nog lastiger dan bij andere beroepen," zegt Delfos. Om die reden werd Neu Now in het leven geroepen. "Er is een enorme drempel tussen de school en het werkveld. Wij willen jonge getalenteerde kunstenaars weerbaarder maken op de markt en een platform zijn waarop zij zichzelf kunnen ­laten zien aan de wereld."

Het festival werkt samen met Foam en grotere evenementen als Berlijns mediafestival Prix Europa, waar studentenfilms vertoond worden.

Neu Now fungeert daarnaast als ontmoetingsplek. "Kunstenaars komen elkaar hier tegen en hebben veel met elkaar gemeen. Zo kan een muzikant met een beeldend kunstenaar of filmmaker in aanraking komen. Daar komen de mooiste samenwerkingen uit voort."

Nomadenbestaan
Vanwege het internationale karakter leidde het festival lange tijd een nomadenbestaan. Na onder andere in Vilnius, Tallinn, Nantes en Porto te zijn neergestreken, is sinds 2015 Amsterdam de thuisplek van het festival.

In Amsterdam wilde de organisatie wat langer blijven om een publiek op te bouwen. "Het festival is kort en voorbij voor je het weet. Een vast publiek hadden we daarom voorheen niet. Nu we een paar jaar in Amsterdam gevestigd zijn, merken we dat bepaald publiek elk jaar terugkomt."

Na deze editie stopt Delfos als directeur. Terugkijkend waren er een aantal kunstwerken die een blijvende indruk op haar hebben achtergelaten. "Ik heb vaak de neiging gehad om werken mee naar huis te nemen."

Technologieën
Zo is er de Nederlandse kunstenaar Robert Glas, die zich in zijn korte films, foto's en andere installaties bezighoudt met de technologieën die overheden gebruiken om mensen in de gaten te houden. "Glas is vrij politiek ingesteld en kijkt kritisch naar de manier waarop bureaucratische systemen in ons land te werk gaan, bijvoorbeeld hoe vluchtelingen worden opgevangen en behandeld."

Een werk van vorig jaar dat Delfos goed is bijgebleven, van de Duits-Koreaanse kunstenaar Jaeyong Choi, bestond uit plastic prijskaartjes van kleding. "Met zijn familie knoopte hij ongeveer een miljoen van die dingen aan elkaar, waardoor het een soort wolk werd. Het eindresultaat hiervan vond ik zeer indrukwekkend."

Een belangrijk streven voor Neu Now is interactie tussen kunstenaar en publiek. "Dat voor beide partijen interessant. Na de voorstelling zijn er dan ook interviews met de kunstenaars, waarbij het publiek ook vragen kan stellen. Op zaterdag is er de gelegenheid langs de kunstwerken te lopen en met de maker in gesprek te gaan." Diezelfde avond kan er worden gefeest bij Neu Now Nacht.

De kunstwerken van dit jaar beginnen pas net binnen te druppelen, maar één naam op het programma kan volgens festivaldirecteur Delfos een sterke aanrader worden: duo Unikat, een voormalige Songfestivalact, bestaande uit Astrit and Blerta Ismaili. De broer en een zus uit Kosovo brengen op zaterdagavond een optreden waarin muziek en theater samenkomen - en het is juist die samenvloeiing van kunst­disciplines waar het festival volgens Delfos om draait.

Neu Now, Westergasfabriek, 14-17/9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden