PlusFilmrecensie

Op eenzame hoogte in Free Solo

Wat drijft iemand om zonder touw langs een 900 meter hoge rotswand omhoog te klauteren? In Free Solo wordt een ervaren bergbeklimmer gevolgd. De film onderscheidt zich doordat er wordt verdiept in de persoonlijkheid van deze atleet.

Free SoloBeeld -

Waarom stelt iemand zijn leven in de waagschaal door zonder veiligheidstouw een 900 meter hoge granieten bergwand te willen beklimmen? Voor mensen die op een trapje staan al een avontuur vinden, is het niet te vatten dat de 33-jarige Alex Honnold in een natuurpark in ­Californië langs de ongenaakbare rotswand van de berg El Capitan omhoog wil klauteren.

Nogmaals: zonder touw, ofwel free solo, met niet meer dan zijn handen en voeten. Wat drijft deze atleet, die weet dat elke misstap de dood betekent?

Met de documentaire Free Solo volgen de filmmakers, Jimmy Chin - zelf een ervaren bergbeklimmer - en zijn partner Elizabeth Chai Vasarhelyi, Honnolds voorbereidingen en zijn klim omhoog. Die voorbereiding is geen kwestie van weken, maar van jarenlange training en het met militaire precisie uitdokteren van een klimplan.

Zonder touw
Honnold heeft de berg eerst tientallen keren met een touw beklommen, waarbij hij zo ongeveer elke stap heeft genoteerd. De uiteindelijke klim zonder touw is, om het met een metafoor te zeggen, geen sprong in het diepe, maar de uitvoering van een tot in detail doordacht plan. Wat niet wegneemt dat elke misstap fataal zal zijn.

Er is geen gebrek aan documentaires over bergbeklimmers. Ze verlopen altijd op dezelfde manier: na enorme inspanningen en tegenslagen (kou, zuurstofgebrek, ­uitputting) is er de triomf als de top wordt bereikt.

Free Solo onderscheidt zich van dit voorspelbare format doordat de makers zich uitvoerig verdiepen in Honnolds ­persoonlijkheid. Het beeld doemt op van een in zichzelf gekeerde, licht autistische jongen, die van huis uit een enorme prestatiedrang meekreeg.

Angstprikkels
Een MRI-scan van zijn hersenen laat zien dat hij nauwelijks angstprikkels kent. Een beetje lummelen en nietsdoen is aan hem niet ­besteed ("Er komt niets goeds uit gezelligheid").

Free Solo

Regie Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi
Te zien in De Balie, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, LAB111, The Movies, Studio/K, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Ook ­besteedt de film veel aandacht aan Honnolds omgeving. Hoe ervaart zijn vriendin, die hij sinds kort heeft, zijn flirt met de dood? Bijzonder is dat de filmmakers ook reflecteren op hun mogelijke invloed op Honnold. Wat als hij ­tijdens het klimmen wordt afgeleid door het filmen en een misstap maakt?

Dat Honnold zich door niets laat weerhouden, zien we even later in weergaloze zweet-in-de-handen-beelden als hij langs de rotswand omhoogklautert. De ongelooflijke beelden hebben inmiddels ­alweer een vervolg gekregen, want afgelopen najaar ­klauterde Honnold in New Jersey zonder touw langs de buitenkant van een 69 verdiepingen tellende torenflat omhoog. Vergeleken met El Capitan een makkie, vond hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden