Plus

Op deze plekken chillen pubers: 'Beter dan thuis Netflixen'

Je bent jong en je wilt wat, maar onder de 18 kom je - officieel - geen bar of club binnen. Pubers chillen daarom in parken, op pleinen en aan het water. 'Na één avond had ik er opeens 58 nieuwe vrienden bij.'

Sara Luijters
Teun (16), Janne (15), Marko (15) en Loïs (15, van links naar rechts vooraan), Soumaya (15) en Wouter (15, achteraan) Beeld Martijn van de Griendt
Teun (16), Janne (15), Marko (15) en Loïs (15, van links naar rechts vooraan), Soumaya (15) en Wouter (15, achteraan)Beeld Martijn van de Griendt

Teun (16), Janne (15), Marko (15) en Loïs (15), Soumaya (15) en Wouter (15), Tessa (15) en Lily (14) hangen vaak in Park Frankendael in de Watergraafsmeer, beter bekend als FD of Frankie. 'Op chillplekken ontstaan ook nieuwe liefdes.'

Soumaya: "FD is echt een ontmoetingsplek, vooral in de zomer is het hier in weekend gezellig. Iedereen neemt dan zijn vrienden mee."

Loïs: "Vorig jaar had ik er in een avond opeens 58 nieuwe vrienden bij."

Marko: "Bij zo veel mensen gaat het weleens mis. Vorig jaar waren er opeens oudere jongens met tasers die mensen beroofden."

Loïs: "Sindsdien vind ik het wel iets enger om 's avonds buiten te chillen. Je weet nooit of er ook foute types op afkomen."

Soumaya: "Ik kom niet om te blowen en drinken, maar om samen te zijn. Meestal in het weekend en in de vakanties, door de week kom ik hier wat minder."

Tessa: "Ik vind iets drinken wel gezellig, we vragen weleens of een ouder iemand wat voor ons wil halen."

Soumaya: "Op chillplekken ontstaan ook nieuwe liefdes, al blijft het soms bij die ene avond."

Loïs: "Ik heb Marko op een feestje in het Beatrixpark ontmoet, ik zag hem en dacht: zo, goeiemorgen! We zijn negen maanden samen."

Janne: "Ik heb een maand huisarrest gehad. Het voelde echt als een straf als ik iedereen op Insta en Snapchat in het park zag chillen, terwijl ik thuis op bed zat."

Rae (15), Sidney (17) en Ayrayna (18) Beeld Martijn van de Griendt
Rae (15), Sidney (17) en Ayrayna (18)Beeld Martijn van de Griendt

Rae (15), Sidney (17) en Ayrayna (18) zijn dagelijks te vinden op het Museumplein. 'Op warme avonden chillen we hier tot twee uur 's nachts met een grote groep.'

Rae: "We zijn bijna elke dag na school op MP, bij slecht weer schuilen we in de garage bij Albert Heijn. Vaak zijn we met een grote groep, ook met mensen van andere scholen."

Sidney: "Dit is ook de plek waar we afspreken voordat we uitgaan. Ik kom hier al sinds mijn dertiende, ik heb echt té veel mooie herinneringen aan MP. Zelfs tijdens mijn examens kwam ik hier nog elke dag."

Rae: "Na de lessen hangen we ook wel in 'Het Straatje', achter onze school, het Sweelinck College. Het Amerikaanse consulaat belt soms boos op als we staan te smoken, dan komt de conciërge of een leraar ons ophalen."

Sidney: "Op warme avonden chillen we vaak tot twee uur 's nachts op MP. In het weekend hoef ik niet meer op een bepaalde tijd thuis te zijn, mijn oudere zus werkt bij club NYX; mijn moeder is wel wat gewend."

Rae: "Biertjes krijg je als meisje bij bepaalde avondwinkels heel makkelijk mee, ook zonder ID - zeker als ze je kennen. Net als losse sigaretten, voor 50 cent. Of we bietsen sigaretten bij toeristen. Aan wiet kom je door te 'liften': dan laat je iemand van 18 of ouder het halen."

Ayrayna: "Soms vechten jongens met elkaar en er wordt veel gestolen bij Albert Heijn. Heel irritant, want dan komen wij er ook niet meer in, terwijl wij niks jatten."

Jet (15), Sasja (16), Duuk (16), Mercedes (16) Bo (16), Ruben (16) en Robin (16, vlnr) Beeld Martijn van de Griendt
Jet (15), Sasja (16), Duuk (16), Mercedes (16) Bo (16), Ruben (16) en Robin (16, vlnr)Beeld Martijn van de Griendt

Jet (15), Sasja (16), Duuk (16), Mercedes (16) Bo (16), Ruben (16) en Robin (16, vlnr) zijn bij De Schinkel, vooral in de zomer een populaire hangplek. 'Dit zijn onze schuurfeesten.'

Sasja: "Na school bellen we elkaar op welke spotta iedereen is, daar gaan we dan heen."

Jet: "Chillplekken zijn de manier om nieuwe vrienden te maken en om snacks, knappe jongens, te spotten. Het is goed voor je sociale ontwikkeling, dit is beter dan alleen thuis op je kamer zitten Netflixen."

Robin: "Het maakt het leven echt leuker."

Duuk: "Ik heb deze groep vorig jaar leren kennen in Frankie. Ik voel me niet thuis tussen de mensen op school, hier kan ik mezelf zijn."

Mercedes: "Chillplekken zijn de schuurfeesten van Amsterdam. Door de week hangen we tot een uurtje of tien, in het weekend wordt het wel later."

Jet: "Uitgaan naar een bar kan ook, maar het is gedoe; je hebt een fake-ID nodig of contacten in de club, of je moet je 'tetten' omhoog gooien."

Duuk: "Buiten zijn we vrijer. Maar soms is het ook irritant, als het koud is en regent."

Sasja: "Op chillplekken maak je voor het eerst kennis met roken, blowen en drinken."

Mercedes: "Samen illegale dingen doen schept een band, maar we kennen onze grenzen. We voelen ons verantwoordelijk voor elkaar."

Jet: "Het is een beetje lullig om weg te lopen als iemand zijn ingewanden uitkotst. Dus als iemand toch bad gaat, hou je haren omhoog, bel je een taxi of gooi je er een colaatje in."

Wietze (17), Isis (16) en Uma (16, vlnr) Beeld Martijn van de Griendt
Wietze (17), Isis (16) en Uma (16, vlnr)Beeld Martijn van de Griendt

Wietze (17), Isis (16) en Uma (16, vlnr) zitten na school in het Vondelpark. 'Waar we hangen verandert per jaar, net als de vriendengroep.'

Wietze: "We hebben elkaar vandaag hier ontmoet en zitten wat te praten. Niet alle jongeren in Amsterdam smoken."

Uma: "Ik speel in de selectie van het meidenteam van Buitenveldert en op zaterdag werk ik bij Bagels & Beans, dus ik wil graag fit blijven."

Isis: "Waar we hangen verandert per jaar, net als met wie je hangt. Het ene jaar is iedereen bij Schinkel, dan weer op het Java-eiland of in het Beatrixpark."

Uma: "Leuker is het om zelf een nieuwe plek te ontdekken, het liefst een beetje verscholen. 's Avonds kom ik liever niet in het Vondelpark, dan zijn er veel foute feestjes en moet je op je hoede zijn. Ik mag van mijn moeder 's avonds laat niet alleen door het park fietsen."

Wietze: "Mijn moeder heeft het opgegeven mij nog een tijdstip mee te geven waarop ik thuis moet zijn, als ik maar wel op tijd naar school ga de volgende dag. Als ik mij verslaap, moet ik alle spelletjes van mijn telefoon verwijderen."

Uma: "Op onze leeftijd is het nog moeilijk om écht uit te gaan, er zijn wel bars voor jongeren, maar daar is het niet leuk."

Isis: "Als mijn cijfers goed zijn, mag ik 's avonds wel uit van mijn ouders, alleen is er niks te doen, behalve dan buiten hangen. Tot nu toe vond ik alleen de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt echt leuk, vanwege de sfeer en de muziek."

Meer chillplekken

Centrum
Leidseplein, bij Burger King of 'BK', vooral in het weekend Noorderspeeltuin, op de bankjes Skatebaan, Marnixstraat

Zuid
Beatrixpark, bij de toren op de heuvel, Skatebaan, Olympiaplein Indië-Nederland monument, op de bankjes in de nissen

Oost
Java-eiland, bij de zwemplek

West
Westerpark, rondom Pacific Parc

Noord
Aan het water, bij Eye

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden