Schuim

Op deze boekenborrel is de drank nog wel gratis

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: MidzomerKinderboekenBorrel 2018.

Anne-Loes Boon en Sharon Ullers (CPNB) en presentator Frénk van der Linden: 'Dit zijn de fijnere klussen. Niks politiek debat, gewoon, een grapje' Beeld Schuim
Anne-Loes Boon en Sharon Ullers (CPNB) en presentator Frénk van der Linden: 'Dit zijn de fijnere klussen. Niks politiek debat, gewoon, een grapje'Beeld Schuim

Meteen na de ingang staan twee muzikanten - met plaksnor. Eentje trommelt en zingt, de ander speelt sax. Dat gaat bepaald niet synchroon en dat is ook de bedoeling, clownesk en zo, snap ik best, maar het werkt onmiddellijk op mijn zenuwen en ik loop door als een haas.

De MidzomerKinderboekenBorrel is dit jaar in Thuishaven. Leuke plek, zeg. Een zandvlakte met een circustent en daaromheen houten eettentjes, lekker malle kunstwerken en een zitje rond een kampvuur. Aan de onvermijdelijke photobooth te zien zijn hier in het weekend hippe feesten.

De dresscode is ook nog eens tenue de cirque, dus niemand kan de CPNB vandaag een ongepast thema verwijten.

Daar zijn die trommelaar en blazer weer. Ze zingen dat we gaan beginnen en ik vlucht inderdaad meteen de tent in. Die twee hadden een uitstekende toekomst als uitsmijter.

Host Frénk van der Linden vertelt dat lezen bij hem begon met Kuifje. "Wie van jullie heeft Kuifje en de gouden lotus gelezen?"

Kwart zaal: "Bláuwe lotus."

Niet boos of vervelend, gewoon: wel even de feiten, Frénk. Hier zit een hoop kennis bij elkaar.

Er worden deze middag weer een ongenadige hoeveelheid zilveren griffels en penselen uitgereikt, en nog veel meer vlag en wimpels. Ik ga er eens rustig voor zitten.

Eerst een jongleur.

Maar mooi, ze hebben geleerd van vorige edities. Al die categorieën één voor één, een kort praatje en dan weer de volgende: het was veel gevraagd, zelfs van de toch van nature blijmoedige kinderboekenwereld.

Dit jaar, en hartelijk dank daarvoor, volgen de winnaars in rap tempo op één beeldscherm, en dan mag de hele bups naar het podium.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Daar gooit Van der Linden een vraag in het midden, en zoals dat gaat met een meesterinterviewer: hij leidt die vraag in met een persoonlijk verhaal.

Zijn eerste interview ooit had de jonge Frénk met een schoenlapper van 84 jaar. Die zei: 'Het kwaad van de maatschappij is de hakkenbar.' Ambacht staat of valt met liefde en daarom - bruggetje naar de uiteindelijke vraag - wil Van der Linden weten waar de sleutel ligt, het geheim van een goed kinderboek.

"Passie," zegt Joke van Leeuwen.

"Als ik dat wist, stond ik hier vaker," zegt Tjibbe Veldkamp.

Op de borrel bij de buitenbar hangt meteen een lekkere strandtentsfeer. Hoewel, laten we ook niet overdrijven. Op de tafels staan dozen met fruit. Appels, sinaasappels, bananen. Logisch ook, dit zijn kinderboekenmensen.

De drank is gratis. Op het echte Boekenbal is de CPNB daar allang mee gestopt, dat mocht niet meer van de boekhouder, maar hier komen ze daar makkie mee weg.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat MidzomerKinderboekenBorrel 2018
Waar Thuishaven Amsterdam, Contactweg
Wie Joke van Leeuwen, Sharon Ullers, Brian Elstak, Marit Törnqvist, Tristan Bruin, Frénk van der Linden
Wanneer woensdag 20 juni, 14.30 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans had zand in zijn schoen, gezellig

Zilveren Griffel-winnaars Marit Törnqvist en, opnieuw, Joke van Leeuwen: 'Ik heb ook pas een volwassen roman uit, Hier. Wil je dat erbij zetten? Vijf sterren in NRC' Beeld Schuim
Zilveren Griffel-winnaars Marit Törnqvist en, opnieuw, Joke van Leeuwen: 'Ik heb ook pas een volwassen roman uit, Hier. Wil je dat erbij zetten? Vijf sterren in NRC'Beeld Schuim
Zilveren penseelwinnaar Brian Elstak pakt snel zijn troffee: 'Ik wil wel even shinen.' Met Anouk Overman en Bionda Stolk van De Voorleeshoek Beeld Schuim
Zilveren penseelwinnaar Brian Elstak pakt snel zijn troffee: 'Ik wil wel even shinen.' Met Anouk Overman en Bionda Stolk van De VoorleeshoekBeeld Schuim
Illustratoren Annemoon van Steen en Maartje Kuiper hebben zich mooi aan de dresscode gehouden. 'Bijna als enige' Beeld Schuim
Illustratoren Annemoon van Steen en Maartje Kuiper hebben zich mooi aan de dresscode gehouden. 'Bijna als enige'Beeld Schuim
Dat valt mee: Arenea Kunkeler, Myriam Susan, Nathalie Bierhuizen en Nicky Graziosi (De Vier Windstreken) Beeld Schuim
Dat valt mee: Arenea Kunkeler, Myriam Susan, Nathalie Bierhuizen en Nicky Graziosi (De Vier Windstreken)Beeld Schuim
Papierknipkunstenaar Geertje Aalders krijgt les van jongleur Tristan Bruin Beeld Schuim
Papierknipkunstenaar Geertje Aalders krijgt les van jongleur Tristan BruinBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden