PlusStraatbeeld

Op de Rooseveltlaan geldt Vrijheid van Bloembak

Zelfs de Amsterdamse bloembak blijkt aan ontwikkeling onderhevig: de vier nieuwe bloembakken op de Rooseveltlaan zijn niet alleen een stuk mooier, maar we kunnen er zelfs nog wat van opsteken.

Mooie én leerzame bloembak op de RooseveltlaanBeeld Jesper Boot

Het is een zegen wanneer je als mens van de kleine dingen des levens blij kunt worden, maar je moet het ook weer niet overdrijven. Over sommige zaken in het straatbeeld is het nu ­eenmaal lastig enthousiast worden: een nieuw type vuilnisbak, een ander soort straatmeubilair.

Het is opvallend en ook prettig dat er over dat soort dingen steeds beter wordt nagedacht, maar weinig Amsterdammers zullen een ­euforische flikflak maken bij het zien van een nieuw soort lantaarnpaal, tenzij die écht heel bijzonder is.

Die bijzondere straatverlichting waarvan je écht enthousiast wordt, zie je overigens steeds meer in het straatbeeld: lichtkunst en straatverlichting versmelten steeds vaker op een ­interessante manier. Op andere gebieden blijven de innovaties nog een beetje achter.

Houten puisten
Op het gebied van bloembakken bijvoorbeeld: dat blijven over het algemeen toch altijd een beetje standaard dingen waar niet zo heel veel aan te innoveren lijkt. Het zijn bakken met bloemen erin: tja, wat moet je daar verder over zeggen?

Nou, toch nog wel het een en ander, want zelfs op het gebied van bloembakken kun je de mist ingaan. Twee jaar geleden werden in de Rijnstraat houten bloembakken geplaatst, en dat bleek geen onverdeeld succes: wat lompige, houten puisten zijn het nog steeds, die net iets te groot en opdringerig zijn en bovendien een magnetische aantrekkingskracht lijken te hebben op lege frisdrankblikjes en ander afval.

Als je dan bloembakken plaatst, zorg er dan ten minste voor dat ze ook nog enige esthetische waarde hebben en er niet uitzien alsof er te weinig budget beschikbaar was.

'Vier Vrijheden'
Sinds kort staan op de Rooseveltlaan vier bloembakken die er niet uitzien alsof ze toevallig van een Tuincentrum Osdorp-vrachtwagen zijn gevallen, maar zich op een natuurlijke ­manier aanpassen aan de buurt.

Dat is te danken aan 'Samen aan de Maas': een samenwerkingsverband tussen lokale winkeliers en leertrajecten die niet alleen commerciële, maar ook sociale doelen willen nastreven. Voor het maken van de bloembakken zijn studenten en ­Amsterdammers met een achterstand op de ­arbeidsmarkt ingezet.

Het is het soort buurtinitiatief zoals je dat de laatste tijd opvallend vaak ziet, en het eind­resultaat is mooi geworden. De bakken ogen niet goedkoop, ze zijn gemaakt van professioneel behandeld eikenhout met daarin de ­namen van de straten gefreesd. De letters zijn volledig in de stijl van de Amsterdamse School: een prijzenswaardig oog voor detail, waardoor de bakken ­helemaal in de natuurlijke omgeving passen.

Daar komt bij dat op elke bak op een stalen plaat een van Roosevelts bekende 'Vier Vrijheden' staat: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees. Zo blijkt zelfs de Amsterdamse bloembak aan ontwikkeling onderhevig: niet alleen een stuk mooier, maar we kunnen er zelfs nog wat van opsteken.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Bloembakken

Waar kruispunt Rooseveltlaan/Maasstraat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden