Plus

Op de fiets zoeken naar illegale hotel verhuur

Het speuren naar illegale vakantieverhuur is deze weken opgevoerd. Handhavers van het meldpunt bellen aan bij verdachte adressen.

Marieke de Ruiter
Israëliërs in een illegaal hotel op de Wallen Beeld Marc Driessen
Israëliërs in een illegaal hotel op de WallenBeeld Marc Driessen

De handhaver manoeuvreert langs een piemelschort naar de deurbel. Op de Wallen, naast een toeristenwinkel, onderzoekt hij een melding van een illegaal hotel. De bel doet het niet, Jan kleppert met de brievenbus.

Een jongen verschijnt voor het raam, het daglicht verblindt hem. "Do you speak English?" vraagt Jan, die zijn achternaam niet in de krant wil. De hand­haver mag binnenkomen.

Appartement vol matrassen
Bovenaan een versleten trap blijkt een klein appartement vol matrassen vijf Israëlische toeristen te herbergen. De lucht ruikt naar afgelopen nacht. In een asbak met drie andreaskruizen erop liggen uitgedrukte joints.

Jan probeert informatie los te peuteren. Het gaat moeizaam. "Zo stoned als een garnaal." De jongens zijn hier vijf dagen, nog een nacht te gaan. "Amsterdam is beautiful, Red Light District, the Bulldog," zegt een van hen.

In het kleinere appartement boven zijn nog negen toeristen. Jan controleert op brandveiligheid - de enige reden om een illegaal hotel per direct te sluiten. Een blik op de brandblusser uit het jaar nul zegt genoeg.

"Als hier iets gebeurt, zitten ze als ratten in val." Het pand gaat drie maanden dicht, al mogen deze jongens hun ­vakantie afmaken. De eigenaar van twee panden riskeert twee boetes à 20.500 euro.

Jan fietst elke ochtend langs adressen waarover een melding is binnengekomen bij Zoeklicht. 's Zomers is het extra druk door een toename van de vakantieverhuur en omdat buren meer overlast van toeristen ervaren als ze met de ramen open slapen. Om de ernst van een melding na te gaan, probeert Jan met zijn team gegevens te verzamelen over de verhuurde woningen.

Dichte deur
Geregeld vangt hij bot. Dan staat hij voor een dichte deur of blijkt iemand in het huis te wonen, die niet ingeschreven staat.

Er zijn ook twijfelgevallen. Neem het hotel in de Haarlemmerbuurt, dat hij deze ochtend ook bezoekt. De eigenaar zou er illegaal een extra pand bij hebben betrokken, maar de pokerface van de receptionist is zo ­geloofwaardig, dat Jan zijn verdenkingen voor nu laat vallen.

Waarschijnlijk moet hij hier binnenkort weer langs. "Dat hoort bij het spel."

Minder meldingen

Vakantieverhuur is in Amsterdam illegaal als de eigenaar niet zelf in het pand woont, de ruimte aan meer dan 4 personen tegelijk verhuurt of voor meer dan 60 dagen per jaar. In 2019 wil de gemeente die grens naar 30 dagen verlagen.

Het aantal meldingen van illegale hotels is afgenomen in de eerste helft van dit jaar, van 870 naar 698. Het aantal sluitingen daalde van 79 naar 61. Of daarmee ook de ernst van het probleem is afgenomen, is onduidelijk.

Mogelijk is het meldpunt minder goed te vinden. De ­afgelopen zeven jaar is er 8,2 miljoen euro aan boetes opgelegd, darvan is slechts 1,25 miljoen voldaan. "De boetes zijn hoog, dus mensen tekenen vaak bezwaar aan, dan wordt het een langdurig traject," aldus de woordvoerder van wethouder Ivens (Wonen).

De inningstermijn is 5 jaar. Daarin kan veel gebeuren, zoals faillissement, emigratie of overlijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden