Op de bon op scooterracebaan Vondelpark

De 'doorgaande route' langs Vertigo. Deze man riskeert een boete van zestig euro. Foto Marc Driessen Beeld
De 'doorgaande route' langs Vertigo. Deze man riskeert een boete van zestig euro. Foto Marc Driessen

Het Vondelpark wordt door scooterrijders en bromfietsers gebruikt als sluiproute. Bezoekers klagen over scheurende jongeren. De politie 'zit erbovenop'. Bij de ingang van het Vondelpark bij de Vondelkerk staat een groot bord: 'Wat mag wel?' en 'Wat mag niet?' Fietsen en skaten, overal zonnen en barbecuen mag wel. Naakt zonnen, overnachten en het maken van een kampvuur mag niet. Onder de verboden valt ook rijden met een scooter, brommer of auto.

Maar twee jongens op een bromfiets trekken zich er weinig van het bord aan. Ze scheuren erlangs het park in. Ook een man op een scooter rijdt rustig het park en vervolgt zijn weg richting PC Hooftstraat. Alexandra Kraaijenbrink, die het terras van Vertigo bedient, weet dat veel scooters en bromfietsers het park als sluiproute gebruiken.

''Ze komen vanaf de Overtoom en glippen hierlangs om naar het Leidseplein of de PC Hooftstraat te rijden. Vooral 's ochtends voor negen uur is er veel verkeer. Dan gaan de mensen naar hun werk. Het zijn vaak jongeren. Maar wij hebben er zelf verder geen last van.'' Heidi Petter en Rolf Engelsma zitten met kind en hond op het terras van Vertigo koffie te drinken.

''We wonen zelf bij het Museumplein en gebruiken dit ook als doorgangsroute als we ons kind naar de crèche op de Overtoom brengen. Maar wij fietsen. De scooters rijden het park door alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vooral op bepaalde momenten is het erg druk. Ik vraag me af of het gedoogd wordt. Ik heb nog nooit een agent gezien die iemand bekeurt,'' zegt Petter.

Engelsma vult aan: ''Mijn moeder van 78 hoor ik veel over die scooters klagen. We hebben samen een hond. Zij laat hem altijd vroeg in de ochtend in het park uit en vertelde me laatst nog dat ze bijna van de sokken is gereden. Maar ze vindt de fietsers net zo'n probleem hoor. Ze is van de week aangereden door een Amerikaanse toerist op een fiets. Ze heeft toen haar pols gebroken.''

Shirley van der Wees loopt met haar hondje langs het Filmmuseum. Ze houdt het beestje hier strak aan de lijn. Pas verderop mag hij even los rennen. ''Kijk, daar gaat weer zo'n scooter. Ik ben erg bezorgd om mijn hondje. Straks wordt hij nog aangereden. Vooral voor het filmmuseum is het erg druk. Zaterdag waren er heel veel scooters. Dan is het hier niet veilig.''

Twee agenten rijden op de fiets door het park. ''Of we iets doen aan die scooters? We zitten er bovenop. Om de vijftig meter spreken mensen ons aan over die scooters. Het is een bron van ergernis, maar het zijn wel Amsterdammers hoor. Die klagen veel,'' zegt een van hen.

Een oudere man op een scooter rijdt vanaf de Roemer Visscherstraat het park in. Na twintig meter - wellicht met de twee agenten in het vizier - parkeert hij zijn voertuig onder een boom. De politiemensen fietsen op hem af en gebieden hem zijn scooter buiten het park te parkeren. ''Hij reed twintig meter het park in. Ik bekeur hem niet. Maar maar voor straf moet hij zijn scooter buiten het park parkeren,'' zegt een van de agenten even later.

Anderen die in het park rijdend op een scooter worden aangehouden, kunnen volgens de agent wel op een boete van zestig euro rekenen. ''De meeste mensen zeggen dat ze niet wisten dat ze niet met hun scooter het Vondelpark in mogen. Maar er is geen park in Amsterdam waar het wel mag.'' (HANNELOES PEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden