.Beeld Artur Krynicki

Op de barricades voor handen wassen

PlusReza Kartosen-Wong

Was je handen goed en regelmatig met zeep, is een van de veelgehoorde, belangrijke adviezen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Da’s logisch, denkt iedereen die dat al van jongs af aan keurig doet. Want wie is er nou zo smerig om de handen na bijvoorbeeld toiletbezoek niet te wassen?

Het ontluisterende antwoord op die vraag: de helft van de Nederlanders, volgens een peiling van internationaal marktonderzoekbureau Gallup in 2015. Van alle Europese landen scoorde Nederland het laagst, op de voet gevolgd door Italië (57%), Spanje (61%) en Frankrijk (62%). Wellicht dat Nederlanders nu, te midden van de coronacrisis, het handen wassen na toiletbezoek eindelijk serieus nemen en we richting honderd procent gaan.

Het zal voor velen even omschakelen zijn. De afgelopen weken zag ik dat veel toilet­bezoekers in het P.C. Hoofthuis hun handen nog steeds niet wasten, vooral studenten maar ook UvA-medewerkers. En toen ik in het toilet van een museum bij de wastafel plek wilde maken voor een vader en zijn zoontje die net een hokje uitkwamen, bleek dat niet nodig; ze liepen direct naar buiten zonder handen te wassen, net als enkele andere kinderen en volwassenen. Het ging om kleine én grote boodschappen.

Deze mannen en jongens zijn geen uitzonderingen en journalist Carol Rock schrijft in haar column in Linda. dat er in damestoiletten ook genoeg viespeuken rondlopen. Onbegrijpelijk, deze smeerpoetserij. Helemaal als ouders dat hun kinderen aandoen.

We reageren terecht verontwaardigd en vol walging wanneer blijkt dat een restaurant zich niet aan de hygiëneregels houdt en daarmee de gezondheid van klanten in gevaar brengt. Om een buikgriep of erger te voorkomen, mijden we die restaurants.

Maar een onhygiënische collega, klant, opdrachtgever of teamgenoot de hand schudden, kan dus ook een gezondheids­risico opleveren. Daar maakten we tot voor kort geen groot punt van. Sinds vorige week wordt dat risico door overheid en samenleving duidelijk onderkend en wordt iedereen geadviseerd elkaar geen hand meer te geven.

Vanwege het coronavirus wordt handzeep nu massaal ingeslagen. Het is te hopen dat al die mensen ook ná de coronacrisis hun handen blijven wassen en dat onderdeel maken van hun persoonlijke hygiëne­rituelen.

Tip voor de overheid: ontwikkel een campagne die benadrukt dat handen wassen een oer-Nederlandse traditie is, een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse identiteit. Dan zullen miljoenen Friezen, Brabanders en andere Nederlanders deze frisse praktijk enthousiast omarmen, nieuw leven inblazen, zich daarmee identificeren en deze tot elke prijs willen verdedigen door petities op te starten en, met gevaar voor andermans leven, illegale wegblokkades op te werpen. Handen af van handen wassen!

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden