Plus

Op de Amsterdamse Mavo mag je helemaal jezelf zijn

Op de Amsterdamse Mavo wordt het stereotiepe beeld van de mavoleerling op alle fronten bestreden.

De Amsterdamse Mavo telt 34 leerlingen, verdeeld over twee klassen, en wil langzaam groeien Beeld Dingena Mol
De Amsterdamse Mavo telt 34 leerlingen, verdeeld over twee klassen, en wil langzaam groeienBeeld Dingena Mol

De kantine is een heuse trekpleister. Hoge ­plafonds, stoere kroonluchters, handgemaakte houten meubels en plantenbakken waar het groen ongeduldig naar boven klautert.

De grote ruimte is ontworpen en ingericht door Surfana, een festivalbouwer, gedurfd en eigenzinnig. Door de hoge ramen kijken de ouders van de naastgelegen basisschool verlekkerd naar binnen.

Dit is de Amsterdamse Mavo, gehuisvest in het fenomenale, monumentale pand op het Linnaeushof waar eerst het Cygnus Gymnasium en later Havo de Hof zaten.

De gemeente heeft kosten noch moeite gespaard om de boel te restaureren.

Het gebouw ruikt nog naar verf en nieuwe spullen, de steigers staan nog voor de deur en een schilder ontdekt dat een muur in het kunstlokaal opnieuw moet worden gewit, maar verder ziet het oude nonnenhuis er geweldig uit. Beneden is zelfs een genderneutrale wc.

Aandacht
Trots leiden Lars Hoogmoed en Martine van Hoogen, schoolleiders en initiatiefnemers van de Amsterdamse Mavo, ons rond. Beiden zijn van huis uit humanist, ze kennen elkaar van lesgeven in het mbo. Drie jaar deden ze over de realisatie, van idee tot daadwerkelijke school.

Nu eten 34 leerlingen, verdeeld over twee klassen, hun broodje in de mooie kantine, waar achterin op een podium de vijf speerpunten van het humanistisch onderwijs hangen: gelijkwaardigheid, zelfontplooiing, zelfbeschikking, actieve tolerantie en verantwoordelijkheid.

Het zijn grote woorden, maar de nieuwe leerlingen zijn er niet van ondersteboven. Zelfs de term humanisme vinden ze prima te begrijpen. "Dat je jezelf mag zijn," legt Ibrahim (12) na een korte denkpauze uit. Voor hem was de keuze voor deze nieuwe school evident. "Een kleine school is goed voor mij, dan is er veel aandacht en begeleiding."

Voor Romy (12) was het belangrijk dat er nog geen hogere klassen zijn. "Dan heb je geen last van pestende vierdeklassers."

Vrijheid
De Amsterdamse Mavo kon een eigen schoolbestuur én school worden nadat de schooloprichters het humanisme als onderwijsdenominatie erkend hadden gekregen. Een groot voordeel voor nieuwe scholen, want beginnen onder een eigen bestuur geeft meer vrijheid dan aansluiting zoeken bij een bestaande stichting.

Die vrijheid wordt goed benut: lessen duren anderhalf uur met telkens een half uur pauze na afloop. Zo hebben de leerlingen slechts drie vakken op een dag en zijn ze na 14.00 uur vrij.

Verder zijn er verdiepende, verbredende en verbeteruurtjes, waarin scholieren een wekelijks extra uur krijgen om de vakken waarin ze respectievelijk goed zijn, interesse hebben en minder goed zijn aan te pakken.

Participatie
De school wil langzaam groeien, en uiteindelijk maximaal 300 leerlingen tellen. Behalve veel aandacht voor de kernvakken Engels, Nederlands en rekenen ligt de nadruk op mensenrechten en democratie en op participatieprojecten.

Iedere leerling kan zich inschrijven in een team, om de planten te onderhouden, de voetbalkooi te beheren, de kantine te bestieren of de schoolkrant te leiden. Later zullen ze ook projecten in de buurt ondernemen, waaronder een maandelijks buurtrestaurant.

"Van de mavoleerling bestaat een stereotiep beeld. Ze zouden ongeïnteresseerd zijn of ongemotiveerd. Wij willen dat beeld bestrijden en juist deze leerlingen meer bieden. Eersteklas docenten, mooie initiatieven, interessante schoolreisjes," zegt Van Hoogen.

Op termijn moet er ook een categorale humanistische havo komen. Maar tot die tijd legt Van Hoogen de lat voor deze school al hoog. "We worden de beste mavo van de stad."

Door de hele stad beginnen dit schooljaar nieuwe scholen. Het Parool volgt de eerste weken van deze pioniers. Lees ook de vorige delen:
- Leerlingen hoeven niet stil te zitten op Spring High in Nieuw-West
- Op de Alan Turingschool rekenen ze op het allerhoogste niveau

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden