Plus

Op de Alan Turingschool rekenen ze op het allerhoogste niveau

De lat zo hoog leggen dat alle kinderen er beter van worden, dat doen ze op de Alan Turingschool.

Lorianne van Gelder
Zelfs de kleuters krijgen al cijferonderwijs op de Alan Turingschool Beeld Dingena Mol
Zelfs de kleuters krijgen al cijferonderwijs op de Alan TuringschoolBeeld Dingena Mol

Op het bord staat een ingewikkelde rekensom, in de gang ligt een tafel vol natuurboeken. Voor de zomervakantie gingen de leerlingen weg uit basisschool De Pool, nu komen ze terug en heet hun school Alan Turing.

Het is even wennen, want ze waren trots op De Pool. En voor sommigen is het de zoveelste verandering.

Voor Zinep (11) bijvoorbeeld: eerst zat ze op de naastgelegen school De Parel. Toen die sloot, ging ze naar De Pool en nog voor ze naar de middelbare school gaat, zit ze weer op een andere school. Zonder dat ze ooit bewust van school wisselde.

Toch is ze er blij mee. Na twee dagen concludeert ze al: het is een betere school geworden. "De juf let meer op je, ze is strenger en het is veel duidelijker wat je moet doen."

Vijf containers spullen
Nog geen jaar geleden deden de bedenkers mee aan de gemeentelijke wedstrijd Onze Nieuwe School en nu al is de school open. Er is wel wat water bij de wijn gedaan; helemaal opnieuw beginnen is het niet geworden, zelfs een nieuw gebouw was niet mogelijk. De krimpende multiculturele buurtschool De Pool was beschikbaar en van iets ouds is iets nieuws gemaakt.

Dat maakt het lastiger, zegt schooldirecteur Eva Naaijkens, maar ook uitdagend. De hele zomer is hard gewerkt om het oude, dichtgeslibde gebouw klaar te maken voor de nieuwe start. "Vijf containers spullen hebben we weggegooid," verzucht Naaijkens. Het is allemaal nog niet precies zoals ze willen, maar de school is open en er zijn al nieuwe aanmeldingen.

In de klaslokalen hangen smartboards. Op maandag kregen alle 135 leerlingen een knalrood T-shirt met Alan Turingschool erop.

Eilandjes
Vorige week zijn de leerkrachten al bijgespijkerd in nieuwe taal- en rekenmethodes en dat zal komend jaar nog veel vaker zo zijn. Medeoprichter Martin Bootsma - teamleider en intern opleider - heeft een intensief scholingsprogramma in petto.

Elke dag stopt hij iets leerzaams in de postvakjes van de leerkrachten. "Een wetenschappelijk artikel, een boek of iets anders informatiefs." Een goede school maak je alleen met de beste leerkrachten, geloven de oprichters.

"Een verademing," vindt Marie-José Glandorf, juf van groep 8, de frisse start. "Ik word weer gezien, we waren eerst allemaal eilandjes, nu zijn we weer een eenheid."

Veel oefenen
De veranderingen zijn nog klein: school begint een kwartier eerder, de dag is gestructureerder. Elke ochtend zet de juf de doelen van de dag op het bord: 'cijferend aftrekken' en 'vragen leren stellen over de tekst', bijvoorbeeld.

Het is een gestructureerde, klassikale aanpak, doelmatig, gebaseerd op het idee dat als je goed wilt worden, je gewoon veel moet oefenen. "We gaan terug naar de basis en de lat ligt hoog. Dat merken de kinderen," zegt Glandorf.

Binnenkort krijgen de leerkrachten een training in een nieuwe reken­methode van het Mathematisch Instituut. Zelfs de kleuters krijgen al cijferonderwijs. Want straks moeten alle kinderen kunnen rekenen op niveau 3F, dat wordt voorgeschreven op havo en vwo. Naaijkens: "We gaan het beste uit deze kinderen halen."

Door de hele stad beginnen dit schooljaar nieuwe scholen. Het Parool volgt de eerste weken van deze pioniers. Lees de vorige aflevering: Leerlingen hoeven niet stil te zitten op Spring High in Nieuw-West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden