Op bezoek bij een ridder met drijvend kasteel én minipaard

Ridder Lenny Vries (67) en minipaard Hercules liggen tot 16 januari aan de Surinamekade met drijvend kasteel Vlotburg, met eigen handen gebouwd.

'Het heeft mij twintig jaar gekost, maar opgeven is een eigenschap die ridders niet kennen.' Beeld Steffi Posthumus
'Het heeft mij twintig jaar gekost, maar opgeven is een eigenschap die ridders niet kennen.'Beeld Steffi Posthumus

U bent dus een ridder.
"Jazeker. Voor mij is dit geen spel, dit is mijn levensstijl. Ik ben een geboren ridder. Ik heb ook een harnas, maar dat draag ik niet elke dag. Het is heel zwaar namelijk. En zoals je weet, kan een ridder niet in een gewoon rijtjeshuis wonen."

Dus bouwde u een drijvend, middeleeuws kasteel?
"Klopt. Dat was altijd al mijn kinderdroom. Het heeft mij twintig jaar gekost, maar opgeven is een eigenschap die ridders niet kennen. Ik wist dat het uiteindelijk zou lukken. Nu heb ik een middeleeuws museum waarmee ik door Europa trek. Ik wilde per se een boot, zodat ik naar de mensen toe kan en niet andersom."

Naast bijzondere, zelfgemaakte relikwieën uit die tijd hebt u ook een minipaard aan boord.
"Dat is Hercules! Het kleine opdondertje. Mijn ridderpaard Wodan is afgelopen januari overleden. Hij kreeg koliek. Doodsoorzaak nummer één onder paarden, wist je dat? Hercules had ik aan boord gehaald om Wodan gezelschap te houden. Dat was pas een prachtig paard, een Friese hengst. Twaalf jaar heeft Wodan meegevaren, nooit is hij van boord gesprongen. Een groot gemis."

Waarom ben u zo gefascineerd door de middeleeuwen?
"Omdat het een prachtige tijd was. Als ik mocht kiezen, was ik liever destijds geboren. Nu hebben we dan wel een magnetron en een wasmachine, maar in die tijd steunden de mensen elkaar. Voor ridders werd de was gedaan, en de mensen die dat deden ontleenden daar weer respect aan. Nu draait de samenleving op onafhankelijkheid en dat heeft zo zijn nadelen. Het sociale en de eenheid, die mis ik."

'Ik wilde per se een boot, zodat ik naar de mensen toe kan en niet andersom.' Beeld Steffi Posthumus
'Ik wilde per se een boot, zodat ik naar de mensen toe kan en niet andersom.'Beeld Steffi Posthumus

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden