Op beursvloeren heerst feeststemming

De Europese beurzen sloten vandaag een zeer onstuimige handelssessie af met stevige winsten. Het koersverloop werd vooral bepaald door nieuws uit en rond Griekenland.

ANP/ Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De Griekse premier Papandreou zei na een overleg met Merkel en Sarkozy in het Palais des Festivals te Cannes dat hij niet per se een referendum wil over het steunpakket voor zijn land. Daarna liepen de winsten op.

De AEX-index sloot 2,1 procent hoger op 304,50 punten. De MidKap-index ging 1,6 procent vooruit tot 474,17 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs bedroegen de winsten 1,1 tot 2,8 procent.

De graadmeters openden al met winst in de hoop dat het referendum van tafel zou gaan. Daarna volgden berichten over het al dan niet aftreden van Papandreou elkaar in hoog tempo op. De Duitse bondskanselier en de Franse president gaven Papandreou te verstaan dat hij niet op geld hoeft te rekenen zolang Griekenland zijn beloften niet nakomt.

Ook de ECB droeg bij aan de positieve teneur met een onverwachte renteverlaging van 25 basispunten tot 1,25 procent. Het was het eerste rentebesluit van de Italiaan Mario Draghi, die afgelopen dinsdag het roer overnam van Jean-Claude Trichet.

Tijdens zijn eerste persbijeenkomst waarschuwde Draghi echter dat de economische groei in de tweede helft van dit jaar 'erg beperkt' zal blijven. De ECB zal de verwachtingen voor 2012 daarnaast zeer waarschijnlijk 'significant' verlagen. Ook liet hij weten dat het inkoopprogramma van obligaties van probleemlanden 'tijdelijk en niet onbeperkt is'.

Bedrijfsresultaten

Daarnaast verwerkten de beurzen een stroom aan bedrijfsresultaten, die door de gebeurtenissen in Griekenland naar de achtergrond werden verdreven.

ING steeg 9,4 procent. De bank en verzekeraar zag de winst in het derde kwartaal fors toenemen. Het resultaat van het bankbedrijf stond echter onder druk. De bank kondigde daarom maatregelen aan die leiden tot het verlies van 2700 banen.

Roestvrijstaalproducent Aperam, dat woensdag nabeurs de resultaten bekendmaakte, was de grootste stijger in de AEX met een plus van 12 procent. Staalconcern ArcelorMittal, het voormalige moederbedrijf van Aperam, steeg 2 procent ondanks dat het bedrijf liet weten somber gestemd te zijn over de staalmarkt.

Levensmiddelenconcern Unilever leverde 0,4 procent in. Het bedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal met zo'n 5 procent stijgen. De winstmarge van het concern stond echter onder druk door dure grondstofprijzen.

De euro was 1,3750 dollar waard tegen 1,3770 aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 93,75 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 110,25 dollar per vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden