Plus

Op basisschool De Blauwe Lijn komt de Nieuwe Sint

Geen Zwarte Pieten, wel een zwarte goedheiligman. De Nieuwe Sint bracht dinsdagochtend een bezoek aan basisschool De Blauwe Lijn in Amsterdam-Zuidoost.

De Nieuwe Sint op bezoek bij basisschool De Blauwe Lijn in Zuidoost. Beeld Rink Hof
De Nieuwe Sint op bezoek bij basisschool De Blauwe Lijn in Zuidoost.Beeld Rink Hof

"Twintig jaar geleden hadden wij al gekleurde Pieten," zegt directeur Els Ranzijn van de basisschool waar de meeste kinderen van niet-autochtone afkomst zijn. "Een Zwarte Piet past niet bij onze multiculturele school. De leerlingen voelen zich daar niet fijn bij."

Dit jaar zette de school een nieuwe stap. Ranzijn: "We kwamen op het idee de Nieuwe Sint te vragen of hij ons met een bezoek wilde vereren. Hij heeft een donkere toet en staat positief in het leven."

Het is een 'probeersel', aldus Ranzijn. "Onze kinderen kunnen zich met hem vereenzelvigen. Hij is een rol­model voor hen, ze kijken tegen hem op. Ik denk dat veel scholen in de grote steden ons voorbeeld zullen volgen."

Geen Pietermannen
Bij de Nieuwe Sint horen geen Pietermannen, vindt Ranzijn. "Dus geen zak-en-roeverhalen. De kinderen dragen ook geen baretten vandaag, alleen mijters." Ook liedjes over Zwarte Piet worden niet gezongen.

Sinead Brouwers, een van de leerkrachten die het feest organiseert: "Veel van onze leerlingen doen niet aan Sinterklaas. Nu is het toch een feest voor iedereen en hoeven ze vandaag niet weg te blijven van school."

En dus waren de kinderen op het schoolplein vanochtend flink gespannen, helemaal toen de Nieuwe Sint wat later dan het afgesproken tijdstip arriveerde. Maar toen hij er eenmaal was, op een schimmel en geëscorteerd door een brassband, had niemand het meer over cultuur of traditie.

Fruit
De zesjarige La Vurnie straalde onder haar zelfgemaakte mijter van top tot teen. "Ik kan nu denken dat hij uit Suriname komt, net als ik. Wel jammer dat er geen Pieten zijn, want die waren dan ook uit Suriname gekomen."

Dat de Nieuwe Sint niet met pepernoten of taaitaai strooide, maar fruit had meegebracht, viel niet bij alle kinderen in goede aarde. "Nu is het net alsof een man in kostuum fruit uitdeelt. En dat krijgen we elke dag al. We willen speculaas!", zei een 11-jarig jongetje.

De Nieuwe Sint op bezoek bij De Blauwe Lijn. Beeld Rink Hof
De Nieuwe Sint op bezoek bij De Blauwe Lijn.Beeld Rink Hof

Maar de Nieuwe Sint heeft gezondheid hoog in het vaandel staan, zegt Ranzijn. "Deze goedheiligman houdt van sporten en dansen." Maar er werd door de kinderen niet lang getreurd: de Nieuwe Sint bleek wel degelijk pepernoten bij zich te hebben en deelde die rijkelijk uit.

"Met deze Sint voelt ieder kind zich gelijkwaardig, zei Monique Drielinger, moeder van de vijfjarig Tyrrell. "Niemand voelt zich nu vernederd door zwart geschilderde mensen."

Pieten op basisscholen

Hoewel het Pieten­debat ook dit jaar weer voor veel ophef zorgde, is er op 80 procent van de basisscholen geen discussie geweest binnen het schoolteam over het soort Piet dat Sinterklaas komt vergezellen. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder 400 basisschooldirecteuren.

In de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en hun randgemeenten kiest 84 procent ervoor om het sinterklaasfeest met Roetveegpieten te vieren. In de rest van Nederland is kiest 89 procent juist voor Zwarte Pieten.

Intocht van de Nieuwe Sint
Een week na de 'traditionele' Sinterklaas, beleefde de Nieuwe Sint afgelopen zaterdag zijn feestelijke intocht in Amsterdam. Hij kwam per boot aan op de Prinsengracht, ter hoogte van de Leidsestraat, en ging van daaruit naar het Leidseplein, om dan per koets naar het Museumplein te rijden.

Lees ook:
Het onderwerp Zwarte Piet afdoen als gezeur kan niet meer en: 'Voorstanders van Zwarte Piet zeggen: wij zijn voor het volk. Maar wie zijn wij dan?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden