Schuim

Op alleen chardonnay kun je niet leven

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Chardonnay Cruise.

Freelancejournalisten Sigrid Stamkot en Suzanne ­Arbeid. 'Rohypnol of GHB?'Beeld Schuim

De Chardonnay Cruise, de naam geeft het al een beetje weg, vaart deze middag langs drie Amsterdamse terrassen. Ook vandaag ga ik weer met plezier naar mijn werk.

We verzamelen naast de drijvende Chinees en ik krijg mijn eerste glas. Iets te zoet voor me en hij had ook wel wat kouder gemogen.

Dat wordt doordrinken.

Trendwatcher Vincent van Dijk heet ons welkom bij deze 'korte ­vakantie van twee uur'. En hij heeft goed nieuws: "Chardonnay mag weer. We beginnen een positieve campagne, zodat je weer schaamteloos chardonnay kunt bestellen, zonder je te verstoppen voor je wijnvrienden."

Ook krijgen we worst. "Want op alleen chardonnay kun je niet leven."

Wat vinden we van de wijn waarmee we zijn begonnen? Die met die bubbels?

"Lekker zoet," roept Tom Kellerhuis.

"Te zoet," roep ik.

Het was een test. Deze is zonder alcohol.

"Shit!" roept de halve boot.

Er worden ons nog vele wijnen beloofd en inderdaad komt al snel een jongeman in een matrozenpak met een nieuw glas.

"Is deze echt?" vraag ik, want ik ben inmiddels een gewaarschuwd man. Hij is echt.

Toch nog even naar Van Dijk.

Wat was dan het probleem met chardonnay?

Het was beetje als met rosé, vertelt Van Dijk. Als een wijn een hype wordt, keren de echte kenners zich er op een gegeven moment van af. In elke vrouwenvoetbalfilm kwam de chardonnay weer op tafel en dat leidde tot een antibeweging.

Er waren zelfs grappen. 'Chardonnéé' bijvoorbeeld, of als de ober kwam vragen wat je wilde drinken: 'ABC', anything but chardonnay.

Maar de drank komt dus uit het verdomhoekje. Vrijdag is op de Dam zelfs een event: kom uit de kast als chardonnaydrinker.

Ik ben weer helemaal bijgepraat.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Eerste stop is het terras van De L'Europe. We krijgen een chablis, lekker koud en dan ben ik al snel ­tevreden. Chardonnay wordt ook wel oesterwater genoemd, leer ik hier, dus het snackie erbij laat zich raden.

We dobberen naar The Grand. Ook daar krijgen we informatie, een glas en een hapje. En weer door. Ze houden het tempo er nog flink in.

Op het terras van Eye blijkt het beste voor het laatst te zijn bewaard, laat ik me vertellen: Zuid-Amerikaanse chardonnay, die lang op hout heeft gelegen en ook nog iets over vanille. Met een ­garnalen­kroketje.

Een vrouw zet even haar glas op onze statafel. "Maar niet stiekem iets in mijn drank gooien, hè."

Ik vertel dat ik dat niet kan beloven, want dat tijdstip van de dag is het al.

Nee, een burn-out zie ik mezelf zo snel nog niet krijgen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Chardonnay Cruise
Waar vanaf de Oosterdokskade
Wie Vincent van Dijk, Jeroen Dorenstouter, Carlijn Drenth, Paul van der Linden, Tom Kellerhuis
Wanneer woensdag 9 mei van 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans had tussendoor best een koud pilsje gelust


Jeroen Dorenstouter van importeur Jacobus Boelen: 'Deze Domaine Laroche is ook goed voor vegans!' Met Vincent van Dijk (communicatiebureau HBMEO)Beeld Schuim
Comité chardonnay, bestaande uit Marisa Haddad, ­Philipe Souren, Carlijn Drenth en Mark Weijman. 'Say chardon­naaaaaay!'Beeld Schuim
HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis: 'Waar blijft de wijn?' Met partner MiltonBeeld Schuim
Charlotte Balder en Willemijn de Leeuw (­Residence) en Semma Polak en Marlies van Heusden (Schatzoekers). Liefhebbers? Polak: 'Niet echt, maar deze overtuigt wel'Beeld Schuim
Paul van der Linden (Society World), luchtverkeersleider Rick van Dam, Machteld Schmidt (Lengers Yachts), marketingexpert Estelle Bogaard en Paul Jeursen (L'Officiel Hommes)Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden