Oostpoorthuizen eindelijk te koop

Vandaag gaan eindelijk de eerste woningen in Oostpoort in de verkoop. Na jaren vertraging door de slepende sanering van het Oostergasfabrieksterrein en de kredietcrisis durft Ontwikkelcombinatie OCP het nu aan de eerste 56 appartementen, penthouses en maisonnettes in Oostpoort op de markt te brengen.

Het door architectenbureau ontwikkelde Oostpoort gezien vanaf het water. © OCP Beeld
Het door architectenbureau ontwikkelde Oostpoort gezien vanaf het water. © OCP

Het gaat om een deel van een woningblok op de parkeergarage tussen het Sportfondsenbad Oost en het stadsdeelhuis. 'Het zijn de mooiste woningen, vinden wij. De architectuur sluit aan op de oude industriële gebouwen en een deel van de woningen komt op een prachtige locatie, pal naast de Ringvaart, te staan,' zegt Fred Langeslag, directeur van OCP, waarin Bouwfonds, Stadgenoot en Ymere, dat het gebied ontwikkelt, samenwerken. Aan de andere zijde wordt een begin gemaakt met de winkelstraat.

De eerste woningen kosten 275.000 tot 750.000 euro en zijn tachtig tot 175 vierkante meter groot. Volgens Langeslag is de vierkantemeterprijs daarmee lager dan in het naastgelegen populaire deel van de Watergraafsmeer.

De kopers zullen naar verwachting over twee jaar hun woningen kunnen betrekken. Het Bertolt Brechthuis, sociale huurwoningen voor thuisloze jongeren, is nu al in aanbouw en is in februari klaar.

OCP zal in de loop van het jaar de overige ongeveer 150 woningen in het westelijke deel van Oostpoort op de markt brengen. De interesse voor de 750 woningen die in heel Oostpoort moeten komen, is groot, zegt Langeslag. 'Ongeveer vijfduizend mensen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn, maar voor ons is het toch heel spannend, want de vraag is of potentiële kopers wel een hypotheek kunnen krijgen.'

Toch zet OCP door. Dat is mogelijk doordat het beoogde winkelcentrum door Syntrus Achmea Vastgoed en het Spoorweg Pensioenfonds is gekocht, waardoor een groot deel van de financiële risico's is gedekt. Daarnaast kon het bouwproject vorig jaar nog rekenen op financiële steun van de gemeente en het rijk. 'Dat heeft ons over de streep getrokken,' aldus Langeslag. (Joost Zonneveld)

Lees meer in Het Parool van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden