Oosterpark raakt 404 bomen kwijt

Als het aan stadsdeel Oost ligt, wordt bijna een kwart van de 1800 bomen in het Oosterpark gekapt.

Herfst in het Oosterpark. Beeld anp
Herfst in het Oosterpark.Beeld anp

Er is een vergunning voor het verwijderen van 404 bomen aangevraagd. Dat is volgens stadsdeel Oost nodig om het negentiende-eeuwse, in Engelse landschapsstijl ontworpen park van L.A. Springer in ere te herstellen. Stadsdeelbestuurder Nevin Ozutok: 'Als GroenLinksbestuurder en bomenliefhebber vind ik dit pijnlijk, maar ik ben ook niet iemand die vindt dat elk grassprietje moet worden beschermd. We krijgen er straks een mooier park voor terug.'

In de afgelopen vier jaar zijn er plannen gemaakt om het Oosterpark een flinke opknapbeurt te geven die naar verwachting 12 miljoen kost. Al bijna twintig jaar is geen groot onderhoud in het park gepleegd, zegt Ozutok. Opknappen van het verzakte park, dat ook kampt met grondwaterproblemen, is een dure kwestie. Intussen heeft die situatie een deel van de bomen geen goed gedaan.

Ongezonde bomen worden dan ook gekapt. Ook verdwijnt ongewenst groen, zoals niet geplande jonge boompjes, en moeten 142 bomen weg die de ruimtelijkheid en nieuwe inrichting in de weg staan. Er komen meer paden, een nieuwe speeltuin, een extra waterpartij en een terras. De kaalslag zal goed zichtbaar zijn bij de muziekkoepel, maar vooral in de buurt van het pierenbadje. Het stadsdeel probeert het deel van het park waar diverse gebouwen staan, weer bij het park te betrekken door hekken en andere obstakels, waaronder dus een flink aantal bomen, te verwijderen. Het rommelige gebied tussen de gebouwen en het huidige openbare deel van het park moet weer tot één geheel worden gesmeed. Daarom spreekt het stadsdeel wel van de 'verdubbeling van het Oosterpark'.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden