Update

Oostenrijkse sporters Sotsji bedreigd met ontvoering

Het Oostenrijkse olympische comité (ÖOC) heeft een dreigbrief gekregen waarin wordt aangekondigd dat bij de Spelen in Sotsji twee sporters worden ontvoerd. Het gaat om skiester Bernadette Schild en skelotonpilote Janine Flock. Dat heeft het comité aan het Oostenrijkse persbureau APA bevestigd. De dreigbrief is vermoedelijk afkomstig uit Rusland.

De voorzitter van het Oostenrijks olympisch comité schudt de hand van Oostenrijkse sporters in Wenen, eind januari. Beeld epa
De voorzitter van het Oostenrijks olympisch comité schudt de hand van Oostenrijkse sporters in Wenen, eind januari.Beeld epa

'Het klopt dat er een brief is binnengekomen. Hij lag maandag in de brievenbus. We hebben onmiddellijk de veiligheidsdiensten ingeschakeld en onderzoeken zijn gestart', zei voorzitter Peter Mennel van het ÖOC.

Bernadette Schild is een stuk minder bekend dat haar zus Marlies. De oudste van de twee boekte als specialiste op de slalom de nodige successen in de wereldbeker, won al twee keer zilver op de Olympische Spelen en werd in 2011 wereldkampioene op de slalom. Bernadette Schild eindigde vorig jaar bij de wereldbekerwedstrijd in Lenzerheide voor het eerst op het podium in de wereldbeker. Ze werd toen tweede.

Europees kampioene skeleton Flock vloog toevallig samen met Mennel naar Sotsji. 'Ik heb met haar al gesproken. Ze maakt zich niet ongerust en vertrouwt erop dat ze voldoende wordt beveiligd.'

Het olympisch comité van Oostenrijk ontving in januari al eens een e-mail, waarin met aanslagen in Sotsji werden gedreigd. 'We kwamen er toen als snel achter dat het een nepmail was vanuit Israël. Iemand die er al jaren een sport van maakt om allerhande dreigbrieven te sturen', zei een woordvoerder van de ÖOC. Het Alpenland heeft speciale commando's naar Rusland gestuurd die de Oostenrijkse equipe beveiligt.

De stad Sotsji ligt in de westelijke uitlopers van de Kaukasus. Die regio wordt geteisterd door geweld. Extremisten dreigen met aanslagen tijdens de Spelen. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Nationale Politie sturen om die reden ook mensen naar Sotsji om de Oranje-equipe extra bescherming te bieden. Frankrijk stuurt antiterreureenheden mee met de sporters. De Amerikanen hebben twee marineschepen in de Zwarte Zee.

In januari kreeg het Hongaarse olympisch comité ook een dreigbrief. Die bleek na onderzoek niet echt. Ook andere olympische comités meldden bedreigingen: in ieder geval Slovenië, Italië en Duitsland. De Duitsers spraken van dreigmails met 'vage waarschuwingen' die waarschijnlijk naar veel ontvangers zijn gestuurd.

Volgens een woordvoerder was er bij NOC*NSF geen sprake van dreigementen.

Skiester Marlies Schild. Beeld getty
Skiester Marlies Schild.Beeld getty
Skeleton-pilote Janine Flock. Beeld afp
Skeleton-pilote Janine Flock.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden