Lezersbrief

'Oostenburg kan best wat steun gebruiken'

De herkomstgroepen op de Oostelijke Eilanden mengen weinig, schrijven Lex Gründeman, Marius Ernsting en Rob van Dijk. 'Een groep buurtbewoners wil daar verandering in brengen.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het moet en kan beter gaan op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Het doodschieten van twee jonge buurtgenoten heeft de buurt diep geraakt. De gemeente en de buurt pakken groot uit om het tij te keren. De werkgroep Buurt op de Kaart heeft een hele lijst initiatieven.

Op die lijst staat ook het initiatief Werkspoorhal. Een groep enthousiaste buurtbewoners heeft zich daarop gestort. Zij willen van de hal een uitnodigend ontmoetingscentrum voor de buurt maken. Zo'n centrum is hard nodig.

Er gebeurt veel op de Oostelijke eilanden. Op Oostenburg-Noord worden 1500 woningen en een groot hotel gebouwd. Er komen 3000 ­nieuwe inwoners bij. Dat is maar liefst één nieuwe bewoner per vier huidige bewoners. Dat vraagt om extra voorzieningen ­boven op de maatregelen die nu al nodig zijn.

Motor voor ontmoeting
De Werkspoorhal gaat een grote rol spelen. In het plan van de buurt wordt de hal het nieuwe centrum van de Oostelijke Eilanden, Kadijken en Czaar Peterbuurt.

In het bestemmingsplan werd bepaald dat de drie Werkspoorhallen zouden worden afgebroken. Een buurtbewoner heeft ervoor ­gezorgd dat de oudste hal, gebouwd in 1929, bewaard is gebleven. Die hal is nu gemeentelijk monument en biedt ongekende ­mogelijkheden.

In de hal werden enorme scheeps­motoren gebouwd. Nu moet deze ruimte de motor voor ontmoeting worden.

De buurt kent veel groepen ­bewoners van diverse herkomst. Ieder leeft in zijn eigen groep. De ­herkomstgroepen mengen ­weinig. Een groep buurtbewoners wil daar verandering in brengen. In hun plan wordt de Werkspoorhal een ontmoetingscentrum waar iedere groep uit de buurt zich uitgenodigd voelt. In het plan staat hoe de hal eruit gaat zien en wat erin komt.

Nieuw plan
Er komt een Leeshuis, een Muziekhuis, een ­Filmhuis, speelruimte voor kinderen en er zal gesport ­worden.

Natuurlijk komen er ook commer­ciële functies. Maar zoveel mogelijk activiteiten worden door vrijwilligers uit de buurt gedaan. Ook daarmee worden de contacten in de buurt versterkt.

De hal en de grond er omheen, worden binnenkort verkocht. Voordat projectontwikkelaars plannen maken, heeft de groep buurtbewoners zelf een plan gemaakt. Zij ­hebben dat al aan een mogelijk toekomstige projectontwikkelaar ­gepresenteerd. Die vond de ideeën best goed en daarover lopen nu verdere contacten.

De buurt kan best wat steun gebruiken van het nieuwe college van b. en w., het bestuur van het stadsdeel en de projectontwikkelaars. Help de Oostelijke Eilanden aan een nieuw centrum waar de diverse groepen uit de buurt elkaar tegenkomen, bijvoorbeeld op elkaars feestdagen. Bouw een fijne buurt met een uitnodigend ontmoetingscentrum in de Werkspoorhal, waar iedere buurtbewoner graag naartoe gaat. De plannen zijn er al.

Lex Gründeman, Marius Ernsting en Rob van Dijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden