PlusPS

Oost west, online best: virtual assistants zijn in opkomst

Werken en tegelijkertijd de wereld rondreizen? Als virtual assistant, beroep in opkomst, kan het. 'Home is where the wifi is.'

Thamara Zijlstra, hier bij Hutspot: 'Ik heb geen woning meer, woon overal en nergens. Mijn bedrijf zit in mijn laptop' Beeld Dingena Mol
Thamara Zijlstra, hier bij Hutspot: 'Ik heb geen woning meer, woon overal en nergens. Mijn bedrijf zit in mijn laptop'Beeld Dingena Mol

'Wat hebben David Hasselhoff, Pamela Anderson en vir­tual assistants met elkaar gemeen? Ze redden levens. Jij als VA weliswaar niet in een sexy rood badpak (al kan dat wel), maar door 100 procent online te werken red je jezelf ervan te verzuipen in eeuwige sleur.'

Zo opent de website van Thamara Zijlstra (31), eigenaar van het bedrijf Blueberry Dynamic dat beginnende virtual assistants begeleidt. Een groeiend aantal mensen voelt zich aangesproken door die boodschap. Voor hen die zich elke dag moedeloos naar kantoor slepen, murw van files, automatenkoffie en eindeloze vergaderingen, lijkt het relatief nieuwe beroep zoiets als de heilige graal te zijn.

Voor Zijlstra, afgestudeerd antropoloog, was het dat ook, al benadrukt ze dat het keihard werken is. "Ik droomde ervan om waanzinnig werk te doen en tegelijkertijd de wereld rond te reizen. Wie niet? Als virtual assistant lukt het. Dat komt doordat dit werk, dat vooral organisatorisch van aard is, honderd procent online wordt gedaan. Je bent dus niet afhankelijk van een locatie."

Virtual assistants helpen zelfstandig ondernemers met dingen waar zij niet aan toekomen of taken die ze liever uitbesteden.

Dat kan van alles zijn: administratieve zaken, mails beantwoorden, websites, sociale media en blogs bijhouden, research doen, grafisch werk, het schrijven van een nieuwsbrief of opzetten van een online lezing. De werkzaamheden variëren van klusjes die een paar uur tijd kosten tot grotere projecten, die maanden doorlopen.

Gemiddeld verdient een virtual assistant daarmee ongeveer 25 tot 55 euro per uur, afhankelijk van hoe gespecialiseerd iemand is. Zijlstra is een 'digitale nomade' en reist de hele wereld over, terwijl ze werkt.

"Ik heb geen woning meer, woon overal en nergens. Mijn bedrijf zit in mijn laptop. De ene keer ben ik in Amsterdam, dan weer een aantal weken in Thailand, ­Israël of Zuid-Afrika. Ik heb zelfs vanuit de woestijn gewerkt! Máár: je moet creatief zijn, goed weten wat je wilt en opdracht-gevers zien te vinden. Dat vergt tijd. Heb je eenmaal iets opgebouwd, dan heb je een droombaan."

Groeiend beroep
Het werk beviel Zijlstra zo goed dat het begon op te vallen en ze steeds vaker mailtjes kreeg van anderen: 'Wat jij doet wil ik ook! Hoe kan ik dat aanpakken?' "Toen besloot ik dáár mijn werk van te maken. Ik help en begeleid mensen die willen beginnen als virtual assistant."

Dat doet Zijlstra door online trainingen en opleidingen te geven, waarin de virtuele assistenten bijvoorbeeld leren hoe zij bedrijven kunnen benaderen en welke computerprogramma's ze het beste kunnen gebruiken.

"Als je laptop wordt gestolen, moet je binnen vijf minuten kunnen doorwerken op een andere laptop. Daarom werken virtual assistants met programma's waarmee ze bijvoorbeeld online documenten kunnen opslaan en delen met anderen, en de boekhouding bijhouden."

Sandra Keus: 'Alleen laptop en wifi nodig' Beeld Dingena Mol
Sandra Keus: 'Alleen laptop en wifi nodig'Beeld Dingena Mol

Zijlstra verwacht dat bedrijven in de toekomst vaker een beroep zullen doen op virtual assistants en ze is niet de enige die zich daarop heeft gestort. De Academie voor Virtueel Professionals, Moneypenny, Sidekicksupport, Virtual-Efficiency en Office Joy doen dat ook, bijvoorbeeld als ­bemiddelaar, aanbieder of opleider.

Ook Siona Landveld (34) zag er brood in. Zij is eigenaar van Office Joy, een netwerk van virtual assistants. "Na een loopbaan als personeelsadviseur begon ik in 2015 met ­OfficeJoy. Ik deed er veel research naar en deze manier van werken sprak me direct aan. Met een team nemen we ­taken uit handen van voornamelijk online ondernemers."

Landveld merkt dat zzp'ers en ook grote bedrijven veel interesse tonen in deze flexibele manier van werken. ­"Bedrijven willen graag weten hoe wij locatieonafhankelijk werken en zijn vaker op zoek naar zulke assistenten. Ze zetten ons in voor onder meer administratie, research en sociale media."

Het grootste voordeel vindt Landveld de flexibiliteit van het beroep. "Dit werk is goed te combineren met mijn gezin. Ik hoef niet naar een kantoor en kan mijn werktijden zelf indelen."

Videokennis
Sandra Keus (37) besloot twee jaar geleden aan de slag te gaan als virtual assistant. Zij werkte eerder als videoproducer en werkte twee keer voor langere tijd in het buitenland. "Dat beviel me zo goed dat ik reizen en werken graag wilde combineren. Op internet ben ik op zoek gegaan naar een passend beroep."

Siona Landveld: 'Ik deel mijn werktijden zelf in' Beeld Dingena Mol
Siona Landveld: 'Ik deel mijn werktijden zelf in'Beeld Dingena Mol

Keus richt zich vooral op opdrachten gerelateerd aan media. "Ik ondersteun zzp'ers bij blogs, het redigeren van teksten, het opzetten van nieuwsbrieven, het up-to-date houden van sociale media. Daarnaast doe ik soms administratieve klussen. Ik wil ook mijn videokennis nog meer gebruiken en ondernemers helpen bij het maken ervan."

Ze heeft veel vrouwelijke zzp'ers als klant, zoals coaches en sprekers, die zich inzetten voor duurzaamheid, milieu of die een maatschappelijk belang dienen. Met de ene opdrachtgever gaat ze een langere samenwerking aan, zoals voor het wekelijks of ­dagelijks bijhouden van een blog, voor de ander doet zij ­alleen af en toe een online klusje.

"Voor kleine opdrachten werk ik met strippenkaarten. Daar gaat bij elke taak wat vanaf. Naarmate een klant meer afneemt, gaat het tarief omlaag. Voor grotere projecten, zoals het maken van een website, spreek ik van tevoren een tarief af met de opdrachtgever."

Hoe fantastisch Keus haar werk ook vindt, een lange adem is wel nodig. "Het kost tijd om iets op te bouwen. Nu heb ik genoeg werk om ervan te kunnen leven. Het scheelt natuurlijk dat ik geen eigen huis meer heb. Een bewuste keuze. Ik trek rond, werk vaak vanuit het buitenland en verblijf in Airbnb's. Het enige wat ik nodig heb, is mijn laptop. En goede wifi, want zonder internet kan ik mijn werk niet doen. Home is where the wifi is!"

Hoeveel zijn er?

Over het aantal virtual assistants in Nederland zijn geen cijfers bekend. In de besloten Facebookgroep VA Lab voor virtual assistants zijn ­enkele honderden mensen actief. Er zijn er echter nog veel meer die niet aangesloten zijn bij dit netwerk.

Micro-jobbing

Micro-jobbing is een nieuwe vorm van werken waarbij je online taken verricht. Uitzendbureau Timing heeft op de website Ask & Task een platform voor vragers en aanbieders van klusjes die in enkele ­minuten online kunnen worden gedaan.

Dat kan bijvoorbeeld het ­invoeren van data zijn of meedoen aan panel­onderzoeken. De vergoeding loopt op tot rond de twee euro per taak. Je bepaalt zelf wat je doet, hoeveel en op welk tijdstip.
www.ask-task.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden