Oost voelt zich buitenspel gezet bij besluit 1 mei-viering

Bestuurscommissievoorzitter Ivar Manuel van stadsdeel Oost is zeer ontstemd over de beslissing van de voorzieningenrechter om de 1 mei-viering van vakbond FNV in het Oosterpark zondag door te laten gaan.

David van Unen
Het Oosterpark is na de renovatie van afgelopen zomer maar matig hersteld Beeld Roy del Vecchio
Het Oosterpark is na de renovatie van afgelopen zomer maar matig hersteldBeeld Roy del Vecchio

Volgens commissievoorzitter Ivar Manuel (D66) kan het tijdens de renovatie van het park ingezaaide gras de verwachte toestroom (naar verwachting komen zondag zo'n tienduizend mensen naar het park) niet goed verwerken. Het nieuwe gras is ondanks afronding van de renovatie van het park nog steeds niet volledig aan de bodem vastgehecht en daardoor kwetsbaar.

"We hadden juist de tijd tot en met 1 juli om de grasmat voor het eerste grote evenement met vergunning (Keti Koti, red.) in orde te krijgen. Nu krijgt de grond een enorme opdonder." En die opdonder kan volgens Manuel grote gevolgen hebben.

"We moeten na zondag opnieuw in gaan zaaien. Er staan straks duizenden mensen midden op dat veld te springen en dat kan de bovenlaag van het gras simpelweg niet aan."

Een kostbare klus, waar Manuel na zondag aanstaande zo snel mogelijk van start mee wil gaan. Iedere dag waarop dat niet gebeurt noemt hij verloren. "De FNV heeft een borg van 30.000 euro gestort voor gebruik van het park maar ik denk dat we daar qua herstelkosten wel overheen gaan."

De gemeente zei eerder goede afspraken te hebben gemaakt met de FNV en eventuele schade te verhalen op de vakbond. "De gemeente heeft de aanvraag van de FNV kritisch bekeken en duidelijke voorwaarden gesteld, vooral ter bescherming van het gras, bodem en bomen."

Buitenspel
Bovenal voelt Manuel zich buitenspel gezet door de vakbond, die onder het mom van een demonstratie het locatieprofiel voor het Oosterpark omzeilt. Daarin is vastgesteld dat het Oosterpark plaats biedt aan twee grote evenementen per jaar. Manifestaties en demonstraties vallen daar echter buiten.

"Ik vind het heel bedenkelijk dat de burgemeester een evenement met twee tenten en drie podia als demonstratie bestempelt en door laat gaan. Er wordt straks welgeteld 15 minuten gespeecht vanaf het podium. Verder is er louter muziek. Dan denk ik hoezo, demonstratie. Ik kan je op een blaadje geven dat ik het hier met de burgemeester nog over ga hebben. Ik baal hier ontzettend van."

Lees ook: Stichting verliest kort geding 1 mei-viering Oosterpark

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden