Oost steunt wolkenkrabber aan rand centrum
De komst van het ruim zestig meter hoge woongebouw Fibonacci op de hoek van de Cruquiuskade en de Panamalaan is dinsdag een forse stap dichterbij gekomen. De bestuurscommissie van het stadsdeel Oost ziet geen overwegende bezwaren.
Dit bleek dinsdagavond tijdens de zogeheten 'voorbereidende vergadering' over het bouwplan Fibonacci van de bestuurscommissie. Portefeuillehouder Thijs Reuten (Wonen, PvdA) kreeg vooral steun van zijn partijgenoot Arjan Miedema en Judith Lekkerkerker van D66, die blij zijn dat op deze manier antwoord wordt gevonden op de grote vraag naar woonruimte in Amsterdam.
Insprekers verzetten zich fel vooral tegen de ruim zestig meter hoogbouw op de rand van het centrum en tegen de kleine, relatief dure, 'hotelkamerachtige' ruimtes van 25 tot 50 vierkante meter. "Een biozeug heeft meer ruimte," meldde een inspreekster.
Ook zeiden omwonenden last van de wind te vrezen. Men haalde rapporten aan die stelden dat zo'n hoog en eenzaam gebouw hoog gefluit kan opleveren, vergelijkbaar met enorme orgelpijpen. Het geluid in de buurt neemt toch al toe doordat de NS meer treinen en sneller rijdende treinen over het spoor langs de Panamalaan zal jagen.
Buurtbewoner Frans Lavell wees ook op de vele nieuwe 'hotelbewoners' die zouden zorgen voor parkeeroverlast van bezoekers en bezorgers. Op de Panamalaan kan niet geparkeerd worden, zodat het verkeer naar omliggende straten gaat uitwijken.
Wiskundeknobbel
Planoloog, demograaf en stadsonderzoeker Vincent Kompier verwoordde de stem van de zaal toen hij compleet de vloer aanveegde met de bouwplannen voor de wolkenkrabber, genoemd naar, zoals een inpsreker zei, "een Italiaanse konijnenfokker met een wiskundeknobbel".
Kompier zei dat dit plan geen enkel punt van het huidig stedelijk beleid voldoet. "Deze locatie valt niet in de hoogbouwzones. Deze plek staat ook niet in het gemeentelijk plan Koers 2025, om meer woningen in de stad te bouwen. In de eigen woonvisie van het stadsdeel komen de doelgroepen van de toekomstige bewoners van Fibonacci niet voor. En het plan houdt zich niet aan de maximale hoogtes die voor de omgeving zijn vastgesteld."
Verder ligt de locatie gevoelig. Er staat nu een huisje, dat voorheen werd gerund als een boerderijtje met kippen en geiten, waar kinderen ook een ezel konden aaien.
Micro-appartementen
De argumenten van het stadsdeel en ontwikkelaar Vorm om toch te bouwen zijn volgens Kompier ondeugdelijk. "Gezegd wordt dat een landmark gunstig is. Maar dat is in het Oostelijk Havengebied, waar elke millimeter bebouwing zorgvuldig is uitgedacht, helemaal niet nodig. Nee, dit worden micro-appartementen, het geheel wordt daarmee een duiventil en dat is slecht voor de cohesie van de buurt."
D66-woordvoerder Lekkerkerker toonde zich niet overtuigd door de insprekers. Zij vindt het belangrijk dat het stadsdeel iets doet aan de woningnood. Dat was ook het standpunt van coalitiepartij PvdA.
Woordvoerder Miedema stelde dat de stad elke maand duizend nieuwe Amsterdammers inschrijft. Die moeten volgens hem ergens heen. GroenLinks was kritischer maar keerde zich uiteindelijk ook niet tegen de nieuwbouw. De SP is wel tegen omdat de kamers te duur worden.
Fransje Sprunken, manager van ontwikkelaar Vorm, benadrukte dat haar plannen compleet de markt zullen volgen. Op dit moment gaat het bouwplan uit van twintig procent woningen van 25 vierkante meter voor ongeveer 710 euro per maand, de maximale prijs van een sociale huurwoning. De grotere ruimtes, tot vijftig vierkante meter, worden duurder. Maar, zei Sprunken, als er meer vraag is naar de kleine kamers, zal VORM meer ruimtes van 25 vierkante meter maken.
Wethouder?
"Wethouder Thijs Reuten." Zo introduceerde portefeuillehouder Nevin Ozütök (GroenLinks) van de bestuurscommissie van het stadsdeel Oost dinsdagavond haar PvdA-collega Reuten. Nog geen half uur later in de vergadering van de bestuurscommissie sprak zij opnieuw van de wethouder, en wethouder Reuten.
Insprekers in de zaal raakten in verwarring. "Ik dacht dat Eric van der Burg de wethouder was," werd gezegd. Amsterdam telt acht wethouders in de Stopera. Sinds de invoering van de stadsdelen eind jaren zeventig noemen bestuurders van de stadsdelen zich ook wethouder, hoewel dit niet klopt.
Na de invoering van bestuurscommissie zijn dagelijkse bestuurders in de stadsdelen niet meer dan de "ogen en oren" van het stadhuis. Over enkele weken wordt de rol van bestuurscommissies verder beperkt, maar de lokale politici blijven zich waarschijnlijk wethouder noemen.