Oost-Libië eist autonomie

Leiders in het oosten van Libië hebben vandaag de semi-autonome status voor hun olierijke regio uitgeroepen. Het besluit is genomen op een bijeenkomst in de oostelijke stad Benghazi, waaraan zeker 3000 mensen deelnamen.

ANP/Redactie
Militaire parade in Benghazi. Beeld reuters
Militaire parade in Benghazi.Beeld reuters

Dat meldt de BBC. Voorstanders van de eis voor meer autonomie stelden dat het gebied al tientallen jaren wordt achtergesteld bij het bewind in de hoofdstad Tripoli. Ze willen dat de bevolking meer te zeggen krijgt over regionale aangelegenheden.

De regerende Nationale Overgangsraad (NTC) heeft herhaaldelijk gewaarschuwd tegen federalisme. Volgens de raad kan Libië uit elkaar vallen door het streven van het oosten naar lossere banden met Tripoli.

Voorstanders van de eis voor meer autonomie stelden dat het gebied al tientallen jaren wordt achtergesteld bij het bewind in de hoofdstad Tripoli. Ze willen dat de bevolking meer te zeggen krijgt over regionale aangelegenheden. Ahmed Zubair al-Senussi, een lid van de in Libië regerende Nationale Overgangsraad (NTC), is tot leider van de regio gekozen.

Senussi is een familielid van koning Idriss I. Die werd in 1969 het doelwit van een coup van de vorig jaar ten val gebrachte dictator Muammar Kaddafi. Senussi zat tijdens het regime van Kaddafi jarenlang in de gevangenis.

De interim-raad voor het oosten van Libië, Cyrenaica genoemd, liet in een verklaring weten dat hij zal opereren binnen de NTC. 'We beschouwen de NTC als het symbool van de eenheid van het land en als de legitieme vertegenwoordiger van Libië in het buitenland', aldus de verklaring.

Op welke terreinen de oostelijke leiders meer autonomie willen, is onduidelijk. Daarover willen ze in de komende maanden met de NTC overleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden