Plus

Oost-Europese wildkampeerders terug in Zuidoost

Opnieuw is een groep Oost-Europese wildkampeerders neergestreken in de bosjes bij metrostation Ganzenhoef. De mannen en vrouwen zouden deel uitmaken van een criminele organisatie.

een van de tentjes van de Oost-Europese wildkampeerders op het talud langs de Elsrijkdreef Beeld Joris Van Gennip
een van de tentjes van de Oost-Europese wildkampeerders op het talud langs de ElsrijkdreefBeeld Joris Van Gennip

De buurtcamping Ganzenhoef is weer open voor de zomer. Negen kleine koepeltentjes staan verdekt opgesteld in de bosjes op het talud langs de Elsrijkdreef. Hier een stoel, daar een losse matras en overal lege waterflesjes.

"We dachten dat we er vorig jaar van af waren," verzucht een buurtbewoner. "Maar ze zijn weer terug, en er lijken elke week weer nieuwe mannen en vrouwen bij te komen."

Vorig jaar bivakkeerde de groep Oost-Europeanen aan de andere kant van de weg, op de Bijlmerweide. De aanwezigheid van opengebroken koffers in de struiken maakte toen duidelijk dat de kampeerders overdag waarschijnlijk geen musea bezochten, maar de stad afstruinden op zoek naar buit.

"Een ideale uitvalsbasis," zegt de buurtbewoner die niet met zijn naam in Het Parool wil. "Ze zitten hier pal naast de metro en zijn zo in de binnenstad."

Stopcontacten afgeplakt
In en rond het winkelcentrum Ganzenpoort zijn inmiddels maatregelen getroffen om de overlast te beperken. In het filiaal van Albert Heijn zijn de stopcontacten naast het kopieerapparaat afgeplakt zodat de wildkampeerders daar niet meer terechtkunnen om hun mobiele telefoons op te laden.

De buurtbewoner: "Zodra de mensen wakker worden, sloffen ze naar het winkelcentrum om een blikje te drinken en een sigaret te roken. Ze wassen zich met vochtige doekjes die overal terug te vinden zijn."

Ook het nabijgelegen No Limit heeft de deuren gesloten voor de groep. Het buurthuis was populair vanwege het uitgebreide ontbijt - inclusief verse jus en een gekookt eitje - dat elke ochtend wordt geserveerd voor de weggeefprijs van een euro, maar de Oost-Europese wildkampeerders zijn niet meer welkom. Er was wel enkele weken een beveiliger bij de deur nodig om dat de mannen en vrouwen duidelijk te maken.

Georganiseerde groep
De kampeerders maken deel uit van een grotere groep Oost-Europeanen die zich rondom het winkelcentrum heeft genesteld, weet de buurtbewoner.

"Er zijn mensen die in geparkeerde auto's slapen, en het lijkt erop dat in de flat Geldershoofd ook een paar woningen worden gehuurd. Er is elke ochtend een soort overleg met mensen die in auto's met buitenlandse kentekenplaten komen aanrijden. Het wekt de indruk van een buitengewoon goed georganiseerde groep."

De wildkampeerders zijn volgens de buurtbewoner in hun doen en laten minder brutaal dan vorig jaar, toen er een uitgebreid kampement was opgeslagen en er heel veel goederen rondslingerden. Er kon toen worden opgetreden omdat de Bijlmerweide beschermd natuurgebied is.

"De tentjes zijn nu beter verstopt en de rotzooi is minder. Ik vermoed dat de mensen beseffen dat ze in de gaten worden gehouden en veiligheidshalve nu tijdelijk hebben gekozen voor een low profile."

Verplaatsing
Het vermoeden van een omvangrijke criminele organisatie met Ganzenpoort als uitvalsbasis maakt dat het stadsdeel Zuidoost vooralsnog niet optreedt tegen deze wildkampeerders.

"Wildkamperen is verboden. De regel is dat tenten onklaar worden gemaakt of verwijderd," zegt een woordvoerder. "Bij deze groep hebben we gemerkt dat dat alleen maar leidt tot een verplaatsing van de mensen. Er is in overleg met politie en justitie voor gekozen de groep als geheel in kaart te brengen. Daarom laten we ze voorlopig ongemoeid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden