Update

Oost en MuzyQ bereiken voorlopig akkoord

Het Amsterdamse stadsdeel Oost en muziekmakerscentrum MuzyQ hebben hun ruzie over de exploitatie van het pand bijgelegd na een bemiddeling. Dat maakte het stadsdeel vandaag bekend.

ANP/Redactie
Het exterieur van MuzyQ in Amsterdam Oost. © Floris Lok Beeld
Het exterieur van MuzyQ in Amsterdam Oost. © Floris Lok

Verantwoordelijk wethouder Lieke Thesingh: 'Eén ding heeft voor mij altijd voorop gestaan. Ik wil de financiële gevolgen voor het stadsdeel zoveel mogelijk beperken. Dit akkoord biedt daartoe de beste kansen.'

Rechtszaak
Oost stapte in december naar de rechter. De eigenaar van het niet-winstgevende MuzyQ wilde het pand niet verkopen aan het stadsdeel.

De rechter zou afgelopen woensdag uitspraak doen, maar beide partijen vroegen om uitstel. Oost betaalt al geruime tijd de hypotheek van MuzyQ. De teller staat nu op circa 6 ton, aldus een woordvoerster.

Water bij de wijn
Thesingh: 'Het was geen gemakkelijke beslissing. Het stadsdeel heeft ook water bij de wijn moeten doen. Toch denk ik dat dit het beste is voor beide partijen. Er worden heldere afspraken gemaakt. Ik hoop over niet al te lange tijd mijn handtekening te kunnen zetten.'

In het voorlopige akkoord hebben het stadsdeel en MuzyQ besloten dat het muziekcentrum op termijn weer de eigen hypotheeklasten gaat betalen. Kan MuzyQ dat niet voor elkaar krijgen, dan wordt het stadsdeel de eigenaar en exploitant van het pand, zonder tussenkomst van de rechter.

Garantstelling
Muziekmakerscentrum MuzyQ opende in 2009 haar deuren, maar kon niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Het stadsdeel staat, samen met de gemeente, garant voor de hypotheek. In september 2010 werd deze garantstelling aangesproken. Sindsdien werkt het stadsdeel aan een oplossing die de financiële schade zoveel mogelijk moet beperken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden