Oorzaak dood Sofie Kerklaan nog een raadsel

De politie heeft nog geen duidelijk beeld van wat zich heeft afgespeeld in de aanloop naar de dood van de vrouw, die half november zwaargewond werd gevonden op de stoep voor haar woning op het Djakartaterras in de Indische buurt.

De politie zit nog met veel vragen over de dood van de 27-jarige Sofie Kerklaan uit de Indische Buurt. Beeld Facebook

In de wijk worden zaterdag in vier verschillende talen opgestelde flyers uitgedeeld waarin de politie buurtbewoners dringend om hulp vraagt. "We hebben nog geen compleet beeld. De zaak is heel complex en nog niet te duiden," zegt een woordvoerder van de politie.

Het onderzoeksteam houdt alle mogelijke scenario's tegen het licht en spreekt graag met iedereen die informatie heeft over mogelijke conflicten die een rol in het leven van de vrouw hebben gespeeld.

Eerder heeft de politie al bekend gemaakt dat getuigen hebben gezegd enige tijd voordat de vrouw op straat werd gevonden harde stemmen op straat gehoord te hebben.

'Wie heeft iets gezien of gehoord wat met de dood van Sofie te maken kan hebben? Wie heeft meer informatie over de woordenwisseling of ruzie die die nacht plaatsvond?' aldus de folder.

Telefoon in de vliegtuigstand
Kerklaan werd zondag 12 november om kwart voor drie 's ochtends zwaargewond aangetroffen op de stoep voor haar woning.

Volgens een kennis werd ze in haar pyjama, met daaroverheen een trui, gevonden. "Sofie ging die avond betrekkelijk vroeg naar bed. Haar telefoon stond al in vliegtuigstand," zegt een kennis van Kerklaan.

Kerklaan was zaterdag teruggekeerd van een tiendaagse retraite in een Belgisch meditatiecentrum. Ze was een beetje gestrest geweest en zocht rust. "Sofie was daarheen gegaan om tot zichzelf te komen. De laatste avond in het meditatiecentrum kon ze echter niet zo goed slapen en was ze binnen het complex een beetje gaan dwalen," aldus de kennis.

De politie is meteen nadat de vrouw werd gevonden met een uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek begonnen. Daarbij is ook sporenonderzoek gedaan in het pand waar Kerklaan woonde.

Openhartig
De vrouw, die als part-time kassamedewerker bij het Muziekgebouw aan 't IJ werkte, was 's middags met een vriendin gaan dansen en heeft vervolgens thuis in gezelschap van die vriendin gegeten. Ze trok zich daarna terug op haar kamer en maakte zich klaar voor de nacht.

"Sofie was niet iemand van de conflicten. Ze was amicaal, superpositief, vrolijk en soms een beetje direct. Als jongens haar iets nariepen, stapte ze op hen af en vroeg waarom ze zoiets tegen haar schreeuwden," zegt de kennis. "Ze stond haar mannetje in deze bijdehante buurt. En als ze iets op haar lever had, zei ze dat ook. Ze was openhartig."

Van lopende conflicten weet de kennis van Kerklaan niet. "Er gaan honderden scenario's door mijn hoofd. Maar het blijft gissen. We hebben geen flauw idee."

De politie bracht de zaak eind november ook aan de orde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, maar ook dat heeft nog niet tot een oplossing van de zaak geleid.

Lees ook: Vriend overleden Sofie: 'Lach was nooit van haar gezicht te krijgen'

Getuigen
Het onderzoeksteam wil graag spreken met mensen die in de vroege ochtend van zondag 12 november tussen half twee en kwart voor drie op het Djakartaterras of bij de onderdoorgang bij het Djakartaterras naar de Molukkenstraat zijn geweest.

Verder zoekt de politie naar een specifieke getuige die rond het tijdstip van de melding over het Djakartaterras fietste in de richting van de Soembawastraat. Het team wil ook graag met mensen spreken die nog op zaterdag met Sofie Kerklaan hebben gesproken of via sociale media contact hebben gehad met haar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.