Oorlogstaal op de Noordermarkt

De marktvereniging van de Noordermarkt wil twee ondernemers die deels niet-biologische waar verkopen, van de markt laten verwijderen. Het stadsdeel weigert.

De Noordermarkt op zaterdag, met de omstreden bloemenstal met een niet volledig biologisch geteeld aanbod. Beeld Amaury Miller
De Noordermarkt op zaterdag, met de omstreden bloemenstal met een niet volledig biologisch geteeld aanbod.Beeld Amaury Miller

Het gaat om een bloemen- en plantenkweker en een verkoper van Italiaanse delicatessen, die beiden aangeven het niet eens te zijn met de 'fundamentalistische lijn' van de vereniging.

De sfeer is inmiddels grondig verziekt; een bestuurslid van de marktvereniging noemt de twee ondernemers 'criminelen' die 'aan consumentenbedrog doen, door niet-biologische producten voor biologische prijzen te verkopen'.

De ondernemers verwijten de vereniging op hun beurt dictatoriale trekken en karaktermoord. De boerenmarkt bestaat al 27 jaar en werd in 2008 officieel een Bijzondere Markt met als speciale regel dat er waar mogelijk biologische waar moest worden verkocht. Het bestuur van de marktvereniging hoopte met die nieuwe status een wapen in handen te hebben om onwillige ondernemers te kunnen dwingen hun aanbod te veranderen, als dit niet honderd procent biologisch was.

Niet mogelijk
Voor de controle werd een onafhankelijke adviescommissie ingesteld. De afdeling Marktzaken van Stadsdeel Centrum, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de markt, legde echter het advies van die commissie naast zich neer, omdat het tot de conclusie kwam dat de twee bewuste ondernemers goede argumenten hebben voor hun niet volledig biologische assortiment.

De bloemenstalhouder, die een eigen kwekerij bij Zwolle runt, laat weten dat het gewoonweg niet mogelijk is het hele jaar rond een volledig biologische bloemenhandel te runnen. De Italiaanse specialiteitenhandel noemt veel van zijn producenten te klein voor een Skal-certificering.

Lees vandaag (26-3) meer in Het Parool.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden