Oorlogsslachtoffers herdacht op de Dam

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam en in de Nieuwe Kerk zijn traditiegetrouw Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht.

Het Parool
Koning Willem Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale Dodenherdenking. Beeld anp
Koning Willem Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale Dodenherdenking.Beeld anp

Om iets voor 20.00 uur legden koningin Máxima en koning Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De twee minuten stilte verliepen zoals gewoonlijk rustig. Bij velen staat het optreden van de Damschreeuwer in 2010 nog op het netvlies gebrand.

Güner Tuzgöl (16) uit Heemstede droeg na het stiltemoment een gedicht voor op de Dam. De scholier van het Eerste Christelijke Lyceum Haarlem won met zijn werk de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei.

Vervolgens werden verschillende kransen gelegd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of in oorlogssituaties of vredesoperaties daarna. Burgemeester van der Laan hield een toespraak. "Op een dag als vandaag beseffen we hoeveel slachtoffers de bezetter heeft gemaakt en hoeveel mensen hun leven voor onze vrijheid in de waagschaal stelden," zei Van der Laan onder andere.

De burgemeester legde samen met locoburgemeester Kajsa Ollongren een krans namens de gemeente Amsterdam. De krans namens de Rijksministerraad werd gelegd door minister-president Mark Rutte, minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en enkele gevolmachtigd ministers van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

(tekst loopt door onder foto)

Bekijk hier alle foto's terug van de Nationale Dodenherdenking van 2017 (klik).

De koningin en koning tijdens de twee minuten stilte. Beeld anp
De koningin en koning tijdens de twee minuten stilte.Beeld anp

Vluchtelingenherdenking afgeblazen
Schrijfster Annejet van der Zijl begon om 19.00 uur aan haar 4 mei-toespraak in de Nieuwe Kerk. 'De kracht van het persoonlijke verhaal' is dit jaar het thema van de Nationale Herdenking.

Nederland herdenkt donderdag, op honderden locaties, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies in latere jaren. Aanvankelijk zouden ook omgekomen vluchtelingen op de Nieuwmarkt herdacht worden, maar die bijeenkomst werd donderdag afgeblazen.

Sinds 14.00 uur is de Dam afgesloten, en vrijgehouden van verkeer en voertuigen. Dat betekent dat het traject Damrak-Dam-Rokin ook voor het OV is afgesloten. Ook auto's kunnen niet via de Amstel naar de Dam rijden. Die stremming houdt aan tot 23.00 uur.

Voor de veiligheid zijn er grote betonblokken rond de Dam neergelegd.

De Dodenherdenking van vorig jaar. Beeld anp
De Dodenherdenking van vorig jaar.Beeld anp

Lees ook: Zo wordt de drukke Dam twee minuten stil en de bijzondere verhalen en columns uit de 4/5 mei-bijlage van Het Parool en het 4 en 5 mei comité

Betonblokken moeten de veiligheid tijdens de Dodenherdenking verhogen. Beeld anp
Betonblokken moeten de veiligheid tijdens de Dodenherdenking verhogen.Beeld anp
De Dam donderdagmiddag. Beeld anp
De Dam donderdagmiddag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden