Oorlogsschepen VS naderen Syrië

Amerikaanse oorlogsschepen trekken dichter naar Syrië toe nu president Obama het Pentagon opdracht heeft gegeven de militaire opties te bekijken voor de Verenigde Staten in Syrië. De berichten dat Syrië chemische wapens tegen burgers heeft ingezet zijn de reden dat deze stap wordt genomen, zei de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel.

De USS Ramage. Beeld afp
De USS Ramage.Beeld afp

'Het ministerie van Defensie heeft een verantwoordelijkheid om de president te voorzien van opties om in te grijpen', aldus Hagel. 'En dat vereist het positioneren onze krachten.' Hagel weigerde meer informatie te geven over de stappen die de VS overweegt. Eerder zei president Obama nog dat hij niets ziet in een snel militair ingrijpen in Syrië.

Bronnen van het ministerie van Defensie zeiden tegen persbureau AP dat een vierde oorlogsschip naar het oosten van de Middellandse Zee is gevaren. Het gaat om het schip de USS Mahan, dat eigenlijk klaar was om terug te keren naar de marinebasis in Norfolk, Virginia. Nu is er echter voor gekozen om het schip in de regio te houden.

Er is geen opdracht gegeven tot actie over te gaan. De vier schepen hebben kruisraketten aan boord. In 2011 werden deze schepen ingezet om de zogenoemde Tomahawk-kruisraketten af te vuren in Libië. Deze internationale actie leidde uiteindelijk tot tot de val van het regime van Moammar Kadhafi.

De hoge VN-diplomate Angela Kane is zaterdag in de Syrische hoofdstad Damascus aangekomen om er de regering te vragen plaatsen van een vermoede gifgasaanval voor onderzoek open te stellen. De Duitse Kane is hoofd van het 15 jaar geleden opgerichte Ontwapeningsbureau van de VN.

Veiligheidsadviseurs bijeen
De veiligheidsadviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama komen dit weekeinde op het Witte Huis bijeen om te praten over de situatie in Syrië en een mogelijk militair ingrijpen van de VS. Dat heeft een Amerikaanse functionaris vrijdag op basis van anonimiteit tegen Reuters gezegd.

Als Obama deelneemt aan het overleg, wat de verwachting is, dan betekent dit het eerste overleg op hoog niveau sinds de Syrische regering een aanval uitvoerde met chemische wapens op burgers in Syrië.

Obama liet vrijdag weten dat hij niet wilt dat de VS zich in een oorlog met Syrië stort zonder de steun van een internationale conventie of een wettelijk mandaat van de Verenigde Naties. Hij zei zich wel zorgen te maken over het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. Vrijdag bleek uit eerste onderzoeksresultaten dat het Syrische regeringsleger wel degelijk chemische wapens heeft ingezet vlakbij Damascus. De president heeft zich eerder laten ontvallen dat het gebruik van chemische wapens een absolute grens voor hem zou zijn om tot interventie over te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden