Oorlogsmisdadiger Siert Bruins zal zwijgen tijdens proces

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) zal voor en tijdens zijn proces in het Duitse Hagen zwijgen als het graf. Dat benadrukt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka in een gesprek met het ANP.

Siert Bruins in 1979. Beeld anp
Siert Bruins in 1979.Beeld anp

Bruins heeft volgens de strafpleiter al 'te veel' gezegd tegen journalisten van het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Daardoor heeft hij zichzelf onnodig belast, vindt de advocaat.

De rechtbank in het Duitse Hagen behandelt in september het proces tegen Bruins. De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger wordt dan alsnog berecht voor zijn rol bij het doodschieten van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944. Hij deed dat toen in de buurt van Appingedam met een inmiddels overleden mededader.

Dijkema was kort daarvoor aangehouden. Bruins en zijn handlanger reden vervolgens met het slachtoffer naar een fabriek en gaven de verzetsman 'opdracht even te gaan pissen'. Daarna zouden ze hem minstens vier keer in zijn rug en achterhoofd hebben geschoten.

Later stelden Bruins en zijn kompaan dat de verzetsman op de vlucht was neergeschoten. Het Openbaar Ministerie in Duitsland hecht geen waarde aan die verklaring en besloot hem alsnog te vervolgen.

De Duitse journalisten vroegen Bruins vorig jaar wie had geschoten. 'Neuhäuser', antwoordde de Nederlander. Hij gaf daarmee toe dat hij bij de liquidatie was. En daar baalt zijn advocaat Kniffka van. 'Dit is een riskant punt.'

Geen levende getuigen
Want verder zijn er volgens hem geen levende getuigen meer. Alleen maar documenten met informatie uit een eerder proces dat in Hagen tegen Bruins werd gevoerd. Op 22 februari 1980 legde de rechtbank Bruins 7 jaar cel op voor de moord op twee Joodse broers in Groningen.

De enige van toen die nog leeft is volgens de Duitse advocaat de zus van Dijkema. Maar zij was niet bij de moord op haar broer.
Kniffka heeft Bruins op het hart gedrukt voor en tijdens het proces niets meer te zeggen, om zichzelf niet verder te belasten.

Bruins woont momenteel in het plaatsje Breckerfeld, vlak bij Hagen. De oud-SS'er wist namelijk vlak voor het einde van de oorlog naar Duitsland te vluchten.

'Het beest van Appingedam'.
Hij is de laatste nog levende en in vrijheid verkerende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Bruins staat bekend als 'het beest van Appingedam'.

De al in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadiger kan maximaal levenslang krijgen, maar een paar jaar celstraf is dat in de ogen van Kniffka eigenlijk ook: 'vanwege zijn hoge leeftijd en zijn broze gezondheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden