Update

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins vrijgesproken van moord

De rechter in het Duitse Hagen heeft de Nederlandse oorlosgmisdadiger Siert Bruins (92) zojuist vrijgesproken van moord. Bruins gaat daarmee vrijuit. 'Het beest van Appingedam' stond terecht voor de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam.

Redactie
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins vandaag in de rechtbank in Hagen. Beeld epa
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins vandaag in de rechtbank in Hagen.Beeld epa

De rechter achtte wel bewezen dat Bruins Dijkema heeft doodgeschoten; het bewijs voor doodslag was er wel, maar dat misdrijf is inmiddels verjaard en kan daardoor niet leiden tot een veroordeling.

De uitspraak, die ruim een uur duurde, leidde aanvankelijk tot verwarring. Het leek erop dat de rechter in het geheel niet tot een einduitspraak kon komen.

De aanklager eiste eerder levenslang tegen de laatste nog levende en in vrijheid verkerende Nederlandse oorlogsmisdadiger, maar de rechter stelt nu vast dat er te veel onduidelijkheid is. Zo konden bijvoorbeeld geen getuigen gehoord worden.

Geen schot gelost
De advocaten van de oud-SS'er vroegen de rechtbank afgelopen maandag al om vrijspraak. De verdediging heeft tijdens het proces steeds ontkend dat Bruins degene was die Dijkema van achteren doodschoot. Dat zou August Niehäuser geweest zijn, een in 1985 overleden oud-collega van Bruins bij de Sicherheitsdienst. Volgens aanklager Brendel staat niet onomstotelijk vast dat Bruins de schutter was, maar is duidelijk geworden dat beiden op moord uit waren.

De voormalige Nederlandse Bruins, die nu de Duitse nationaliteit bezit, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland. Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi's, vrijwillig dienst bij de SS.

Bruins was een van de naar schatting 630 Nederlanders die aanwezig waren bij de Duitse invasie van de Sovjet-Unie. 'Hij heeft in een enorme geweldsspiraal gezeten', vertelt journalist Stijn Reurs, die uitgebreid met Bruins sprak vandaag in de Volkskrant. De oorlogsmisdadiger vertelde hem onder meer hoe hij bij de Oekraïense stad Rostov kameraden zag bevriezen.

Ter dood veroordeeld
De oud-SS'er kreeg vanwege zijn brute optreden in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam 'het beest van Appingedam'. Bruins werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd. Hij werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen.

De Duitse justitie besloot in juli vorig jaar een nieuw onderzoek te starten naar Bruins betrokkenheid bij de moord op Dijkema. Het proces tegen Bruins liep sinds september, toen werd vastgesteld dat Bruins' gezondheidstoestand een proces niet in de weg staat.

Siert Bruins vorig jaar september in de rechtbank in het Duitse Hagen. Beeld AP
Siert Bruins vorig jaar september in de rechtbank in het Duitse Hagen.Beeld AP
Bruins vandaag bij aankomst in de rechtbank. Beeld afp
Bruins vandaag bij aankomst in de rechtbank.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden