Oorlogsmisdadiger Faber (89) wellicht toch de cel in

De oud-SS'er Klaas Carel Faber moet wellicht toch de gevangenis in. Het Duitse Openbaar Ministerie zou de levenslange straf die de oorlogsmisdadiger in Nederland kreeg nu toch willen uitvoeren.

null Beeld

Dat meldt de NOS.

Eerder wilde het Duitse OM dit niet én werd een Nederlands verzoek om uitlevering van Faber afgewezen, omdat hij ook de Duitse nationaliteit bezit (die hij in de Tweede Wereldoorlog verkreeg). Door aanhoudende druk vanuit Nederland heeft de Duitse Justitie nu toch aan de rechter in het Beierse Ingolstadt gevraagd de opgelegde straf ten uitvoer te brengen.

Faber werd in de jaren vijftig op verzoek van de Nederlandse regering al een keer eerder in Düsseldorf berecht. Hij werd toen vrijgesproken. Sindsdien leidde de Haarlemmer een onopvallend bestaan in Ingolstadt.

Klaas Carel Faber ontsnapte met zes anderen in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij vluchtte naar Duitsland en ging eerst in Essen en later in Ingolstadt wonen. In 2003 werd hij door een journalist van het Haarlems Dagblad gevonden. Hierop verzocht minister Donner van Justitie de Duitse autoriteiten om zijn vervolging.

Klaas Faber en zijn broer Pieter Johan waren berucht vanwege hun werkzaamheden voor de Duitse Sicherheitsdienst en het Sonderkommando Feldmeijer dat verzetsmensen uit de weg ruimde. Ook waren de Haarlemse broers betrokken bij de executies van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Daarnaast waren de Fabers actief als lijfwacht van NSB-leider Mussert. De vader van Klaas en Pieter, een Haarlemse banketbakker en vooraanstaand NSB'er, zou in 1944 zijn geliquideerd door verzetstrijdster Hannie Schaft.

Beide broers werden na de oorlog ter dood veroordeeld, maar alleen Pieter werd gefusilleerd. Klaas' straf werd omgezet in levenslang omdat niet kon worden bewezen dat hij zelf arrestanten had gedood.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden