Oorlogsherinningen van De Bie

AMSTERDAM - ''Nog altijd worden temidden van onschuldige burgers raketten afgevuurd op onschuldige burgers. Ik hoop dat kinderen die op dit moment waar ook ter wereld, in huis, hut of tent angstig schuilen bij hun ouders voor naderend oorlogsgeweld, ik hoop dat die kinderen het over zestig jaar kunnen navertellen.''

Dat zei Wim de Bie maandag in zijn 4 meilezing op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van de oorlogsslachtoffers in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Jan Peter Balkenende waren hierbij aanwezig.

De bijeenkomst met 1700 genodigden vond plaats ter nagedachtenis aan alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen tijdens oorlogshandelingen of bij vredesmissies.

De Bie hield de lezing 'Raketten en onschuldige burgers'. Hij refereerde hierin aan zijn eigen herinneringen aan de oorlogstijd. ''Ik was vijf jaar, bijna zes. Ik heb de oorlog meegemaakt. Niet bewust, maar ik bewaar wel degelijk oorlogsbeelden in mijn hoofd.'' Hij toonde fragmenten uit de film die hij in 1981 met Kees van Kooten maakte, waarin ze hun herinneringen aan de oorlog hebben gereconstrueerd.

De raketten die hij vanaf het balkon van zijn ouderlijk huis vanuit de bossen zag opstijgen maakten indruk. ''De vliegende bommen sloegen binnen vijf minuten in en rond Londen te pletter.'' Als kind schuilde De Bie met zijn ouders in de kelderkast, waar het koud was (het kwik zakte in de winter tot -14 graden Celcius) en waar geen elektriciteit en gas was. Het eten wat hij kreeg, spaarden zijn ouders uit hun eigen monden.

Op de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk zong het Nationaal Jeugdkoor twee composities van Matthias Kadar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden